Kiedy w warzywniakach i na targach prawdziwa obfitość młodych, świeżych warzyw i owoców, każde kolejne moje danie ma mniej składników i przypraw. Szkoda maskować smak doskonałych produktów. W sezonie letnim im prościej, tym lepiej.
Dziś więc prosta sałatka ziemniaczana z usmażonymi z czosnkiem kurkami. Kurki chyba na dobre zagościły w lasach i sklepach – korzystajmy z nich, to pierwsze letnie grzyby, kto wie, czy nie najsmaczniejsze. Trzeba tylko uważać, żeby ich nie zamordować. Powinny być jędrne i chrupkie. Żeby to osiągnąć, smażymy je na bardzo dużym ogniu tylko do momentu, aż wyparuje płyn, który z nich wyciekł.
Do młodziutkich kurek i równie młodych ziemniaków pasuje wiosenno-letni świeży koperek. A żeby nie było nudno, proponuję dodać odrobinę świeżej chili. Nie jest niezbędna, jeśli ktoś lubi mniej ostre dania, może ją pominąć, ale dodaje sałatce przyjemnego ognia i wigoru, wydobywa smaki. Dodaję jej nawet więcej niż w przepisie – jest naprawdę ostro.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu.
Sałatka z młodych ziemniaków, kurek, kopru i chili
(Przepis na 2 duże porcje)
Składniki:
400 g młodych ziemniaków
250 g kurek (najlepiej małych)
2 ząbki czosnku
1/2 małej papryczki chili (opcjonalnie – można dodać więcej lub nie dodawać wcale)
1/4 dużego pęczka koperku
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (powinny pozostać jędrne), lekko odparować, pokroić w duże kawałki. Polać jeszcze gorące octem winnym, wymieszać.
Większe kurki przekroić na pół, 1 ząbek czosnku pokroić na spore kawałki. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojony czosnek, podgrzać. Na gorącą oliwę wrzucić kurki i smażyć na maksymalnym ogniu, aż płyn, który z nich wycieknie, cały odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Chili i koperek drobno posiekać.
Pozostały ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z dwiema łyżkami oliwy.
Przestudzone ziemniaki i kurki wrzucić do miski, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Smacznego