Sałatka z bobu z miętą i boczkiem

sałatka z bobu z miętą i boczkiemNiewątpliwie już lato. Za oknem wprawdzie leje i zimno, ale zielono, kwitnie jaśmin i ostróżki, a w moim ulubinym warzywniaku tanieje powoli bób. Po kilku miskach bobu sauté można zacząć myśleć o urozmaicaniu. Dziś polecam sałatkę z bobu –  fajną i zieloną. Mięta dodaje jej świeżości, chrupki boczek i bób stanowią pyszny konkret i wzajemnie się uzupełniają. Z pieczywem (albo i bez) świetnie sprawdzi się jako obiad. Jeżeli zrezygnujemy z boczku – może być doskonałym dodatkiem do mięsa (np. jagnięciny w jogurtowym sosie, pieczonej cielęciny).

Najlepsza z młodego świeżego bobu, czyli teraz, ale można również użyć mrożonego. Trzeba tylko pamiętać, żeby go krócej gotować – mączysty, mocno ugotowany bób stanowczo sie nie nadaje. Pwinien pozostać intensywnie zielony i jędrny.

sałatka z bobu z miętą i boczkiem

 sałatka z bobu z miętą i boczkiem

Sałatka z bobu z miętą i boczkiem
(Przepis na 4-6 porcji)

Składniki:

1 kg bobu

duża garść liści mięty

1 mała cebula dymka

12-15 cieniutkich plasterków boczku (ok. 70g)

4 łyżki oliwy

2 łyżki octu z białego wina

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut  – powinien pozostać intensywnie zielony i jędrny (bobu mrożonego nie romrażamy wcześniej i gotujemy krócej).

Miętę i dymkę drobno siekamy.

Boczek wysmażamy na patelni (bez dodatkowego tłuszczu), aż zrobi się chrupki. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy wystygnie – łamiemy na kawałki.

Bób łączymy z miętą, dymką, oliwą i octem, przyprawaimy solą i pieprzem (solidnie). Posypujemy boczkiem.

Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, ale boczek lepiej usmażyć w dniu podania i posypać nim sałatkę przed postawieniem na stół.

Smacznego

 

 

Bób,posiekana  mięta, boczek wysmażony, ocet, oliwa , odrobina czosnku, posiekana szalotka

bób mrożony gotować bardzo krótko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *