W maju w warzywniaku zazwyczaj tracę głowę i kupuję za dużo. Bób, fasolka szparagowa, botwinka, młode ziemniaki, szparagi, marchewki. O owocach nie wspomnę. Potem jest kłopot ze zjedzeniem wszystkiego.
Dziś sałatka z tego, co czekało w lodówce – bardzo zielona, wiosenna, ale też sycąca. Często do sałatek wrzucam kaszę, ziemniaki lub makaron – przesuwają sałatkę z kategorii „lekka kolacja” do kategorii „lekki obiad”. Kasza bulgur świetnie się sprawdza w tej roli – drobna, ale bardzo zwarta, niemal chrupka, pasuje do młodego bobu i szparagów.
Jeśli jej nie mamy, można użyć pęczaku. Będzie świetnie.
Sałatka ze szparagów, bobu i kaszy bulgur
(Przepis na 4 duże porcje – ok. 1,3 l miska)
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
0,5 kg młodego bobu
1/2 szklanki kaszy bulgur (ok. 90 g)
1/2 łyżki masła
3/4 szklanki wody
1/2 małej czerwonej cebuli (można zastąpić dymką)
30 g orzeszkó piniowych
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kaszę i posmażamy przez 4 minuty. Zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na jeszcze 15 minut.
Odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe końce szparagów (jedna ręką trzeba złapać za gruby koniec, drugą bliżej główki – ale nie za główkę, która jest zbyt delikatna – i wygiąć szparaga; pęknie dokładnie w tym miejscu, w którym powinien). Grubsze szparagi przekrajamy wzdłuż na połówki.
Szparagi polewamy 1 łyżką oliwy, mieszamy dokładnie ręką, tak żeby były nią pokryte na całej długości. Wykładamy na patelnię grillową w poprzek rowków – dzięki temu szparagi będą miały ładne prążki (powinny być w jednej warstwie).
Grillujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu – widelec ma w nie miękko wchodzić, ale muszą pozostać jędrne (najlepiej po prostu ugryźć i spróbować, czy już są gotowe). Każdy szparag kroimy w poprzek na kilka kawałków.
Orzeszki rumienimy na suchej patelni,
Bób wrzucamy do osolonego wrzątku na ok. 8-10 minut – powinien pozostać jędrny. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Mieszamy w misce szparagi, bób, kaszę, orzeszki i cebulę, polewamy pozostałą oliwą i sokiem cytrynowym, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Smacznego