Drukuj Drukuj

Sałatka z bobu, szparagów i kaszy bulgur

sałatka ze szparagów, bobu i bulguru

W maju w warzywniaku zazwyczaj tracę głowę i kupuję za dużo. Bób, fasolka szparagowa, botwinka, młode ziemniaki, szparagi, marchewki. O owocach nie wspomnę. Potem jest kłopot ze zjedzeniem wszystkiego.

sałatka ze szparagów, bobu i bulguru

Dziś sałatka z tego, co czekało w lodówce  – bardzo zielona, wiosenna, ale też sycąca. Często do sałatek wrzucam kaszę, ziemniaki lub makaron – przesuwają sałatkę z kategorii „lekka kolacja” do kategorii „lekki obiad”. Kasza bulgur świetnie się sprawdza w tej roli – drobna, ale bardzo zwarta, niemal chrupka, pasuje do młodego bobu i szparagów.

Jeśli jej nie mamy, można użyć pęczaku. Będzie świetnie.

sałatka ze szparagów, bobu i bulguru

Sałatka ze szparagów, bobu i kaszy bulgur

(Przepis na 4 duże porcje – ok. 1,3 l miska)

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

0,5 kg młodego bobu

1/2 szklanki kaszy bulgur (ok. 90 g)

1/2 łyżki masła

3/4 szklanki wody

1/2 małej czerwonej cebuli (można zastąpić dymką)

30 g orzeszkó piniowych

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kaszę i posmażamy przez 4 minuty. Zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na jeszcze 15 minut.

Odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe końce szparagów (jedna ręką trzeba złapać za gruby koniec, drugą bliżej główki – ale nie za główkę, która jest zbyt delikatna – i wygiąć szparaga; pęknie dokładnie w tym miejscu, w którym powinien). Grubsze szparagi przekrajamy wzdłuż na połówki.

Szparagi polewamy 1 łyżką oliwy, mieszamy dokładnie ręką, tak żeby były nią pokryte na całej długości. Wykładamy na patelnię grillową w poprzek rowków – dzięki temu szparagi będą miały ładne prążki (powinny być w jednej warstwie).

Grillujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu – widelec ma w nie miękko wchodzić, ale muszą pozostać jędrne (najlepiej po prostu ugryźć i spróbować, czy już są gotowe). Każdy szparag kroimy w poprzek na kilka kawałków.

Orzeszki rumienimy na suchej patelni,

Bób wrzucamy do osolonego wrzątku na ok. 8-10 minut – powinien pozostać jędrny. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek.

Cebulę kroimy w cienkie piórka.

Mieszamy w misce szparagi, bób, kaszę, orzeszki i cebulę, polewamy pozostałą  oliwą i sokiem cytrynowym, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *