Drukuj Drukuj

Piernikowe muffinki

muffiny piernikowe

Tak jak Wielkanoc to święto kolorów, Boże Narodzenie jest świętem zapachów. Pachnie choinka, grzyby, kompot z suszonych owoców. Pomarańcze, miód, orzechy. I najbardziej świąteczne ze wszystkich przypraw – cynamon i goździki.

Pachną nimi też moje piernikowe muffinki. Lekkie, puszyste, aromatyczne.

muffiny piernikowe

Będą świetnym rozwiązaniem, jeśli nie starczyło czasu na zrobienie dużego, świątecznego piernika. Albo jeśli z zasady mamy mało czasu, a lubimy sami przygotować świąteczne słodkości. Jak wszystkie muffiny są proste i szybko się je robi (najwyżej 15 minut pracy), długo zachowują świeżość, pięknie wyglądają – w sam raz na domowy, niezbyt formalny świąteczny stół.

muffiny piernikowe

Świetne też na wszystkie przedświąteczne przyjęcia dla dzieci, szkolne wigilie – dzieciaki mogą je przygotować własnoręcznie, wszystkim się podobają i znikają momentalnie.

muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

(Przepis na 12 muffinek)

Składniki:

Składniki suche:

200 g mąki

150 g drobnego cukru

1 łyżka przyprawy piernikowej

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

90 ml mleka

150 ml jogurtu naturalnego

2 jajka

125 ml oleju rzepakowego

1,5 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

Formę muffinkową wykładamy papierowymi papilotkami.

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej – mokre.

Mieszamy razem łyżką – niezbyt długo, tylko do połączenia składników.

Masę przekładamy do formy i pieczemy ok 20 minut (patyczek włożony w babeczkę powinien być suchy, a ona ładnie zarumieniona).

Po wyjęciu formy z piekarnika muffinki od razu wyjmujemy, najlepiej na metalową kratkę, i studzimy.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *