Ostatni tydzień spędziłam jedząc ciężko, smacznie i niezdrowo. Po kilku dniach miałam dosyć. Dlatego dziś ciasto drożdżowe z pełnoziarnistej mąki (w połowie). Nie jest tak puszyste i lekkie jak z białej, ale ja lubię konkretość pełnoziarnistych wypieków, ich wytrawny, lekko orzechowy smak. I miłe poczucie, że zjadło się coś wartościowego.
To ciasto pasuje do czarnych porzeczek, dzikich i szalonych w smaku, lekko pikantnych, a one pasują do moreli. Tak fajnie kotrastują z morelową pomarańczowością i łagodnością.
Na wierzchu kruszonka, robiona tradycyjnie z rozpuszczonego masła i nieco rujnująca zamiarzoną zdrowotność ciasta. Ale co tam, są wakacje :).
Przygotowując ciasto drożdżowe z pełnoziarnistej mąki trzeba pamiętać, że wyrasta trochę dłużej i jest ciut niższe, niż z jasnej mąki pszennej (choć też dobrze wyrasta). Jak to drożdżowe, lubi długie wyrabianie – ok. 15 minut.
Pełnoziarniste ciasto dtożdżowe z porzeczkami i morelami
(Przepis na formę o średnicy ok. 23 cm)
Składniki:
Ciasto:
250 g białej pszennej mąki
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
7 g suchych drożdży
200 ml mleka
100 g masła
3 jajka
1 łyżka pasty waniliowej (jeżeli nie mamy, można część cukru zastąpić torebką cukru waniliowego).
1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
400 g moreli i czarnych porzeczek (ja biorę 2 morele i resztę porzeczek)
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g masła
60 g cukru
Sposób przygotowania:
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
Mleko podgrzewamy (ma być bardzo ciepłe, ale się nie gotować).
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jajka i pastę waniliową, mieszamy łyżką. Dodajemy masło i mleko, zagniatamy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od boków miski (jest rzadkie i klejące – nawet po 20 minutach wyrabiania będzie się lekko kleić).
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Morele nacinamy na końcach na krzyż (płytko), zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestką i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Porzeczki obrywamy z szypułek.
Robimy kruszonkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, zdejmujemy z ognia, mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstaną grudki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy, układamy na wierzchu morele, a pomiędzy nimi – porzeczki (owoce powinny być w jednej warstwie). Posypujemy wierzch kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i nastawiamy grzanie na 180°C. Pieczemy ok. 50-60 minut, aż wetknięty do środka patyczek będzie suchy.
Smacznego
Inspirowany przepisem ze strony „White Plate”
Jestem fanką Twoich potraw. Gotujesz bosko, ale o jedzeniu również fantastycznie piszesz. Aż cieknie ślinka, kiedy się czyta. Dzisiaj zainspirowałaś mnie ciastem. Mam jutro gości wiec biorę się do roboty. Dziękuję i proszę o więcej.
Bardzo mi miło 🙂 Mam nadzieję, że ciasto się udało