Najprostsze ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe należy do gatunku ciast awaryjnych – składniki każdy ma w szafce, robi sie je szybko, zawsze się udaje. Dobrze wyrasta, jest lekkie i puszyste, o delikatnie piernikowym charakterze, pachnące cynamonem. W moim wydaniu – niezbyt słodkie.

Dodatek marchewki sprawia, że jak na ciasto jest dość zdrowe – jest jej sporo, tyle, co mąki. Zresztą wcale nie nadaje ciastu marchewkowego smaku – widać tylko urocze, pomarańczowe przecinki.

ciasto marchewkowe

To bardzo codzienne ciasto – jeśli chcemy mu nadać nieco odświętny charakter, można dodać bakalii, a wierzch polać lukrem. Dobrze będzie też smakować z warstwą bitej śmietany na wierzchu (należy ją ubić i nałożyć na ciasto tuż przed podaniem).

Ciasto marchewkowe, przez to, że bardzo dobrze wyrasta, może czasem lekko popękać – mi to nie przeszkadza, dodaje mu rustykalnego charakteru. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość – po kilku dniach środek jest nadal puszysty i miękki, jedynie wierzch delikatnie twardnieje, robi się bardziej chrupiący.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

(Przepis na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka drobnego cukru

4 jajka

1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego

2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 3 spore marchewki)

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę mieszamy z cynamonem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę (miksujemy ok. 5 minut). Stopniowo, miksując, dodajemy mąkę i olej, a na końcu – marchewkę.

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. godziny (lub trochę krócej – patyczek wetknięty do środka powinien być suchy).

Smacznego

Zmodyfikowany przepis Marty Gessler

One thought on “Najprostsze ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *