Muffinki migdałowe z cynamonem

muffinki migdałowe z cynamonem

W idealnym świecie idealne matki pakują do szkolnych śniadaniówek zbilansowane, wartościowe posiłki – kanapkę z pełnoziarnistego chleba lub sałatkę z kaszy, pokrojone warzywa, kartonik mleka, a na deser – bakalie.

W zwykłym świecie często do śniadaniówki trafia to, co wiadomo, że zostanie zjedzone. U mnie często muffiny. A zresztą, dlaczego nie? Ja też jem na drugie śniadanie ciasto albo słodką bułeczkę.

muffinki migdałowe z cynamonem

Skoro więc muszą być muffinki, niech chociaż będą jak najzdrowsze. Dobrym sposobem jest zamiana (części) mąki na pełnoziarnistą lub na mielone orzechy. Dzieciak zje porcję zdrowia zupełnie nieświadomie, a ja mam mniejsze wyrzuty sumienia.

muffinki migdałowe z cynamonem

Dziś przepis na takie właśnie zdrowe muffinki – migdałowe z dodatkiem cynamonu. Absolutnie pyszne, niezbyt słodkie, długo pozostają świeże. I mają fajny chrupiący, skarmelizowany wierzch. Przygotowanie trwa chwilę.

muffinki migdałowe z cynamonem

Muffiny migdałowe z cynamonem

(Przepis na 12 muffinek)

Składniki:

Składniki suche:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mielonych migdałów

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

Składniki mokre:

1 jajko

100 g masła i ew. odrobina do wysmarowania blachy

150 ml jogurtu naturalnego

1/3 szklanki mleka

1,5 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami lub wgłębienia smarujemy lekko masłem.

Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.

Mieszamy w oddzielnych miskach składniki suche i mokre.

Szybko mieszamy oba rodzaje – tylko do połączenia składników.

Napełniamy formę muffinkową ciastem, wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut (wierzch powinien być złocisto-brązowy, a patyczek wetknięty w muffinkę – suchy).

Wyjmujemy, studzimy na kratce.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *