Drukuj Drukuj

Bakłażany w sosie pomidorowym

bakłażany w sosie pomidorowym

Na jesień i zimę najlepsze są dania jednogarnkowe. Sycące gulasze, zawiesiste zupy, treściwe zapiekanki. Taka miska gorącej strawy, zagryzana świeżym chlebem i popijana herbatą, smakuje doskonale, poprawia humor i trochę rozleniwia. Wcześniej spacer lub łyżwy, potem koc i książka i jakoś dotrwamy do Świąt.

bakłazany w sosie pomidorowym

Dzisiejsza potrawa jednogarnkowa jest idealna – nie dość, że jest pyszna, świetnie rozgrzewa, to jeszcze wegańska. Pomimo że bardzo konkretna, nie ma za dużo kalorii i nie sprawia, że czujemy się po niej ociężali. Miękkie kawałki bakłażana w pomidorowym sosie, z dodatkiem aromatycznych przypraw, delikatnie pikantne, odświeżone dodatkiem natki pietruszki, a jeszcze lepiej kolendry, smakują wyśmienicie. Jeżeli ktoś nie lubi dodatku kuminu i cynamonu w warzywnych daniach (choć warto spróbować – po dość długim gotowaniu  potrawa ma naprawdę ciekawy, dobrze zbalansowany smak), może danie przyprawić w nieco włoskim stylu, zastępując te przyprawy bazylią, oregano lub tymiankiem. Będzie inaczej, ale nadal pysznie.

bakłażany w sosie pomidorowym

Bakłażany w sosie pomidorowym

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

2 małe bakłażany

3 puszki pomidorów (po 400 g każda)

2 cebule cukrowe

1 ząbek czosnku

5 łyżek oliwy

2 łyżeczki kuminu

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonych goździków (niekoniecznie)

1/4 łyżeczki chili (pieprzu cayenne)

1 pęczek kolendry (lub natki pietruszki)

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka, bakłażany w dość dużą kostkę (o boku ok. 2 cm). Czosnek drobno siekamy.

Oliwę wylewamy na patelnię, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na małym ogniu mieszając przez ok. 5 minut (cebula powinna się zeszklić, ale nie zbrązowieć).

Dodajemy bakłażany i smażymy, mieszając, ok. 12-15 minut (powinny być miękkie).

Dodajemy pomidory, przyprawy, cukier, trochę soli i pieprzu, dusimy ok. 1 godziny. Jeśli potrzeba, doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.

Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane kolendrą lub natką.

Danie jest najlepsze odgrzewane, następnego dnia.

Smacznego

2 thoughts on “Bakłażany w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *