
Wydawałoby się, że już dość późno na przepisy z młodej kapusty. Ale zauważam, że jest teraz w sklepach znacznie dłużej – wcześniej się zaczyna, późno kończy. Jak botwinka. Ale ponieważ kiedyś jednak zniknie (postarzeje się?), korzystajmy.

Dziś w wersji gotowanej – pyszna, szybka, pachnąca koprem i wakacjami u Babci. Wtedy jej nie znosiłam, teraz rozrzewnia mnie jej prosty, letnio-wiosenny smak i kapuściany zapach.

Z młodymi ziemniaczkami koniecznie 🙂 .

Młoda kapusta gotowana
(Przepis na 4 porcje)
Składniki:
1/2 litra rosołu (może być bulion warzywny) lub: 3 skrzydełka albo kawałek żeberka, 1/2 pietruszki, 1/2 marchewki, kawałek selera, listek laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
1/2 cebuli
listek laurowy
1/2 łyżki octu spirytusowego
sól, pieprz
1/2 pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Jeśli nie mamy rosołu, skrzydełka (żeberka), warzywa i przyprawy zalewamy 1/2 l wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Odcedzamy.
Kapustę kroimy w cienkie piórka.
Cebulę kroimy w kostkę.
Koperek siekamy.
Do gorącego bulionu wrzucamy cebulę, kapustę, listek laurowy, dolewamy tyle gorącej wody, żeby kapusta była przykryta (jeśli lubimy bardziej rzadką, wlewamy jej więcej). Dodajemy pieprz i sól do smaku, gotujemy, aż twarde części kapusty zmiękną (trwa to kilka minut). Dodajemy ocet, próbujemy – jeśli potrzeba, można go dodać ciut więcej. Zagotowujemy.
Wyłączamy ogień, wsypujemy koperek.
Podajemy z młodymi ziemniakami.
Smacznego