Letnie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą

ciasto drożdżowe z kruszonką owsianą

Znalazłam ciasto na tegoroczne lato. Co jakiś czas zakochuję się w jakimś cieście i piekę je niemal na okrągło. W zeszłe lato proste i pyszne owsiane z owocami, wcześniej – eleganckie migdałowe nasączane syropem mandarynkowym. W tym roku urzekło mnie ciasto drożdżowe, pulchne, lekkie, delikatnie maślane, z dużą ilością truskawek i chrupiącą kruszonką z płatków owsianych.

Lubię ciasta drożdżowe, ale często – zwłaszcza te z cukierni – wydają mi się za suche, za słodkie, zbyt mocno aromatyzowane. To jest moim zdaniem idealne – puszyste, ale nie suche, delikatnie lepkie, lekkie, ale konkretne. Truskawki dodają mu letniej świeżości, nietypowa kruszonka miło kontrastuje z miękkością ciasta. Takie niewydumane, pyszne i wakacyjne – doskonale pasuje do szklanki mleka, książki i leżaka. Albo do podwieczorku pod drzewem – jest duże, starczy po sporym kawałku dla każdego :).

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą

Oczywiście kiedy skończy się sezon truskawkowy, można użyć dowolnych owoców – malin, wiśni, śliwek.

Ciasto jest dość rzadkie i mocno się lepi, wymaga długiego wyrabiania (ok. 20 minut) i nawet po tym czasie, chodź już odchodzi od miski, pozostaje lekko klejące. Nagrodą za wysiłek włożony w ugniatanie jest doskonała konsystencja po upieczeniu.

ciasto drożdżowe z kruszonką owsianą

Bardzo dobrze wyrasta; aby mu w tym pomóc, wstawiam blachę do zimnego piekarnika i dopiero wtedy uruchamiam grzanie – dzięki temu będzie miało czas, żeby fantastycznie urosnąć. Dobrze piec go w dużej tortownicy (ok. 26 cm średnicy), ja jednak najczęście piekę w mniejszej (średnica 23 cm) – jest wtedy bardzo wysokie, a truskawki fajnie układają się również na bokach (jak na zdjęciu).

ciasto drożdżowe z kruszonką owsianą

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą

(Przepis na tortownicę o średnicy ok. 26 cm)

Składniki:

Ciasto:

500 g pszennej mąki

7 g suchych drożdży

200 ml mleka

100 g masła

3 jajka

1 łyżka pasty waniliowej (jeżeli nie mamy, można część cukru zastąpić torebką cukru waniliowego).

1/2 szklanki drobnego cukru

szczypta soli

400 g truskawek

Kruszonka:

 25 g mąki krupczatki

25 g grubych płatków owsianych

50 g brązowego cukru

50 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.

Mleko podgrzewamy (ma być bardzo ciepłe, ale się nie gotować).

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jajka i pastę waniliową, mieszamy łyżką. Dodajemy masło i mleko, zagniatamy przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od boków miski (jest rzadkie i klejące – nawet po 20 minutach wyrabiania będzie się lekko kleić).

Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić sowją objętość.

Truskawki szypułkujemy, przekrajamy wzdłuż na połówki.

Robimy kruszonkę: masło kroimy na kawałeczki, dodajemy cukier, płatki i mąkę i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do tortownicy, układamy ciasno na wierzchu truskawki w jednej warstwie (przecięciem do góry). Posypujemy wierzch kruszonką.

Wkładamy do piekarnika i nastawiamy grzanie na 180°C. Pieczemy ok. 50 min, aż wetknięty do środka patyczek będzie suchy.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *