Znalazłam ciasto na tegoroczne lato. Co jakiś czas zakochuję się w jakimś cieście i piekę je niemal na okrągło. W zeszłe lato proste i pyszne owsiane z owocami, wcześniej – eleganckie migdałowe nasączane syropem mandarynkowym. W tym roku urzekło mnie ciasto drożdżowe, pulchne, lekkie, delikatnie maślane, z dużą ilością truskawek i chrupiącą kruszonką z płatków owsianych.
Lubię ciasta drożdżowe, ale często – zwłaszcza te z cukierni – wydają mi się za suche, za słodkie, zbyt mocno aromatyzowane. To jest moim zdaniem idealne – puszyste, ale nie suche, delikatnie lepkie, lekkie, ale konkretne. Truskawki dodają mu letniej świeżości, nietypowa kruszonka miło kontrastuje z miękkością ciasta. Takie niewydumane, pyszne i wakacyjne – doskonale pasuje do szklanki mleka, książki i leżaka. Albo do podwieczorku pod drzewem – jest duże, starczy po sporym kawałku dla każdego :).
Oczywiście kiedy skończy się sezon truskawkowy, można użyć dowolnych owoców – malin, wiśni, śliwek.
Ciasto jest dość rzadkie i mocno się lepi, wymaga długiego wyrabiania (ok. 20 minut) i nawet po tym czasie, chodź już odchodzi od miski, pozostaje lekko klejące. Nagrodą za wysiłek włożony w ugniatanie jest doskonała konsystencja po upieczeniu.
Bardzo dobrze wyrasta; aby mu w tym pomóc, wstawiam blachę do zimnego piekarnika i dopiero wtedy uruchamiam grzanie – dzięki temu będzie miało czas, żeby fantastycznie urosnąć. Dobrze piec go w dużej tortownicy (ok. 26 cm średnicy), ja jednak najczęście piekę w mniejszej (średnica 23 cm) – jest wtedy bardzo wysokie, a truskawki fajnie układają się również na bokach (jak na zdjęciu).
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką owsianą
(Przepis na tortownicę o średnicy ok. 26 cm)
Składniki:
Ciasto:
500 g pszennej mąki
7 g suchych drożdży
200 ml mleka
100 g masła
3 jajka
1 łyżka pasty waniliowej (jeżeli nie mamy, można część cukru zastąpić torebką cukru waniliowego).
1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
400 g truskawek
Kruszonka:
25 g mąki krupczatki
25 g grubych płatków owsianych
50 g brązowego cukru
50 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
Mleko podgrzewamy (ma być bardzo ciepłe, ale się nie gotować).
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jajka i pastę waniliową, mieszamy łyżką. Dodajemy masło i mleko, zagniatamy przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od boków miski (jest rzadkie i klejące – nawet po 20 minutach wyrabiania będzie się lekko kleić).
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić sowją objętość.
Truskawki szypułkujemy, przekrajamy wzdłuż na połówki.
Robimy kruszonkę: masło kroimy na kawałeczki, dodajemy cukier, płatki i mąkę i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do tortownicy, układamy ciasno na wierzchu truskawki w jednej warstwie (przecięciem do góry). Posypujemy wierzch kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i nastawiamy grzanie na 180°C. Pieczemy ok. 50 min, aż wetknięty do środka patyczek będzie suchy.
Smacznego