Muffinki to chyba najłatwiejszy rodzaj ciastek. W jednej misce łączy się suche składniki, w drugiej mokre, przez chwilę miesza wszystkie razem, napełnia formę i krótko piecze. Nie są to zazwyczaj wytworne wypieki – raczej proste, pyszne małe co nieco. Poradzą sobie z ich zrobieniem nawet dzieci.
Przepisy można modyfikować na milion sposobów – zamieniać rodzaje mąki, tłuszczu, płynu, dodawać owoce, bakalie, czekoladę.
Doskonałe są też muffinki wytrawne – jeszcze gorące, przełamane i posmarowane roztapiającym się masłem.
Ważne są dwie reguły – proporcje składników suchych i mokrych powinny zostać zachowane, składników mokrych i suchych nie można zbyt długo mieszać (tylko do połaczenia składników), bo muffiny zrobią się gliniaste. I tyle 🙂
Najlepsze są w dniu upieczenia (najlepiej jeszcze ciepłe). Na drugi dzień większość traci świeżość, ale można je uratować, podgrzewając w piekarniku.
Muffinki kokosowe, na które podaję przepis, są drugiego dnia ciągle dobre (choć świeże jeszcze lepsze). Pełne wiórków kokosowych, chrupiące i lekko skarmelizowane na wierzchu, miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Niezbyt słodkie. Doskonałe. Można je przyozdobić polewą z białej czekolady (roztopić kawałek białej czekolady w kąpieli wodnej z odrobiną słodkiej śmietanki) i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi lub powtykać kawałki białej czekolady do środka. W obydwu przypadkach użyłabym mniej cukru niż w przepisie – około pół szklanki.
Łatwe muffinki kokosowe
(Przepis na 12 muffinek)
Składniki:
Składniki suche:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 90g)
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Składniki mokre:
1 jajko
100 g masła i ew. odrobina do wysmarowania blachy
2/3 szklanki kefiru (może być jogurt naturalny lub maślanka)
2 łyżeczki pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)
+ ew. pół tabliczki białej czekolady, kilka łyżek słodkiej śmietanki, 3 łyżki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami papierowymi lub wgłębienia smarujemy lekko masłem.
Masło rozpuszczamy, studzimy.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim – mokre.
Szybko mieszamy oba rodzaje – tylko do połączenia składników.
Napełniamy formę muffinkową, wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut (wierzch powinien być złocisto-brązowy, a wetknięty w muffinkę patyczek suchy.
Wyjmujemy, studzimy (najlepiej na kratce).
Ew. muffinki można polać polewą z białej czekolady – czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, polewamy muffinki, posypujemy uprażonymi wiórkami (warto w tej wersji zmniejszyć ilość cukru do 1/2 szklanki).
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z serwisu Mniammniam
Wiórki kokosowe – pyszne oraz zdrowe 🙂 Czytam to, bo lubię wszystko na bazie kokosu (nawet do stosowania na skórę ;)). Tak samo peelingi 🙂 tutaj pt 4, przepis na 1 z nich: http://www.jestemfit.pl/artykuly/uroda/sk%C3%B3ra-g%C5%82adka-nawil%C5%BCona-po-prostu-pi%C4%99kna-a-to-wszystko-za-spraw%C4%85-domowych-peeling%C3%B3w-do-cia%C5%82a
Wyszły naprawdę pyszne!
Cieszę się 🙂