Sałatka z karmelizowanych buraków z orzechami włoskimi i serem

sałatka z karmelizowanych buraków

Buraki są fajne, zwłaszcza zimą, kiedy większośc warzyw nie jest fajna. Delikatnie słodkie, soczyste, dobrze wypadają w sałatkach i na gorąco.

Prawdziwą słodycz i głębię buraki ujawniają po upieczeniu – kto spróbuje pieczonego buraka, nigdy już go nie ugotuje :). Nie bez znaczenia jest też fakt, że skórka z upieczonego buraka schodzi łatwo i szybko, w przeciwieństwie do surowego (przed ugotowaniem zawsze je obierałam). Pieczenia nie wymaga  prawie wcale pracy – trzeba tylko każdy burak owinąć folią i wstawić do piekarnika, a potem błyskawicznie obrać. Takie buraki można przechowywać w lodówce do kilku dni.

Niektórych do buraków zmiechęca kolor, a raczej zdolność ufarbowania wszystkiego na talerzu na czerwono. To nie wygląda apetycznie. Aby tego uniknąć, wybieram sałatki buraczane z minimalną ilością składników i nie mieszam ich w misce. Lepiej ułożyć kawałki buraków na dnie półmiska, i na to rzucić inne produkty. Każdy wtedy zachowa naturalny kolor.

sałatka z karmelizowanych buraków

Taka jest i ta sałatka.

Na dole są buraki, upieczone i dodatkowo karmelizowane w syropie z miodu i octu balsamicznego, z dodatkiem rozmarynu. Karmelizowany w syropie burak jest jeszcze słodszy, niż zwykle, ocet balsamiczny i rozmaryn dodają mu wyrazistości.

Na nich układamy kawałki sera – może być typu koryciński (świeży ser podpuszczkowy), świetna będzie też feta albo ser kozi – i uprażone na suchej patelni orzechy włoskie.

Taką sałatkę można potraktować jak obiad, podając ją np. z razowym kuskusem. Buraki można przygotować wcześniej, przed podaniem przybrać plasterkami sera i orzechami. Robi się ją błyskawicznie – karmelizowanie jest proste i trwa kilka minut, najdłuższe jest samo pieczenie – ale przecież buraki pieką się same.

sałatka z karmelizowanych buraków

Sałatka z karmelizowanych buraków z orzechami włoskimi i serem

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

4 dość duże buraki

2 łyżeczki masła

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki miodu

2 gałazki rozmarynu

szczypta soli

200 ml wody

8 cieniutkich plasterków młodego sera typu koryciński (lub innego o wyrazistym smaku – fety, koziego)

ok. 40 g orzechów włoskich (spora garść)

pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową. Układamy na blasze i pieczemy ok. 1 -1,5 godz. (nakłuwamy patyczkiem – kiedy miękko wchodzi, buraki są gotowe). Studzimy, zdejmujemy skórę. Kroimy na ósemki.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ocet, wkładamy buraki. Smażymy ok. 5 minut.

Dodajemy wodę, miód, sól, rozmaryn, gotujemy ok. 10-15 minut na średnim ogniu, aż syrop zgęstnieje i oblepi buraki.

Orzechy grubo siekamy, prażymy na suchej patelni.

Buraki wykładamy na półmisek, przed samym podaniem układamy na nich ser i posypujemy orzechami.

Smacznego

One thought on “Sałatka z karmelizowanych buraków z orzechami włoskimi i serem

  1. Wlasnie robie takie buraczki. Do tego w sluchawkach leci mi filmik Pana BrzydkiBurak z youtube xd Czy to już choroba? Czy sam zamieniam się w jakiegoś brzydkiego czerwonego buraka? Na monitorze buraki… na stole buraki… w uszach buraki… Zaczynam się czuć jak prawdziwy burak xd

    A przy okazji posłuchaj sobie typa:

    https://www.youtube.com/watch?v=3KEIWmua9V8

    Buraczanym pozdrowieniem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *