Tarta z porem

tarta z porem

Dziś pyszna i tania tarta z porem. Z najprostszych możliwych składników.

Por to warzywo, które zmienia się nie do poznania pod wpływem masła i temperatuty. Na surowo ostry, pełen wigoru, po przesmażeniu na maśle (nie na innym tłuszczu!) okazuje się delikatny i zaskakująco słodki.

tarta z porem

Dobre warzywa jesienne już się kończą – por jest zimowym ratunkiem na brak witamin. Ale przede wszystkim jest smaczny. Warto z niego korzystać.

tarta z porem

Tarta z porem

(8- 12 porcji)

 Składniki:

Spód:

1 szklanka mąki pszennej krupczatki

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

100 g zimnego masła

1 żółtko

szczypta soli

ok. 3 łyżki lodowatej wody (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)

Nadzienie:

3 duże pory

1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

1 opakowanie naturalnego serka kremowego typu philadelphia (ok. 130 g)

50 g masła

1 jajko

Sposób przygotowania

Spód:

Obydwa rodzaje mąki mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy.

Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy). Wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Ciasto na spodzie formy dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).

Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200°C (aż ciasto lekko się zezłoci). Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem. Studzimy.

Nadzienie:

Pory kroimy na cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, wkładamy plasterki pora i smażymy ok. 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną (nie powinny zbrązowieć).  Serek, jajka i gałkę muszkatołową miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

Pora wykładamy na podpieczony spód, zalewamy masą serowo-jajeczną.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (aż masa się zetnie – można sprawdzić patyczkiem, czy tarta jest gotowa). Jeżeli wierzch zacznie się za bardzo przyrumieniać – nakrywamy folią aluminiową, matową stroną do góry.

Smacznego

6 thoughts on “Tarta z porem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *