Drukuj Drukuj

Karbonada czyli wołowina po flamandzku

karbonada

Karbonada to rodzaj gulaszu, jest obecna w każdej belgijskiej restauracji, serwującej tradycyjne jedzenie. I niech tak dalej będzie, bo jest pyszna.

karbonada

Składa się ze sporych kawałków wołowiny długo duszonych w piwie z dużą ilością cebuli. Mięso jest miękkie, niemal rozpływa się w ustach, sos gęsty i aksamitny. Można użyć każdego rodzaju piwa, ja jednak wolę ciemne – dzięki niemu sos nabiera lekkiej słodyczy i delikatnej goryczki jednocześnie. Zwyczajowo używa się karkówki wołowej, nieco tłustej, dobre będzie jednak każde gulaszowe mięso wołowe (w wersji luksusowej – nawet polędwica).

karbonada

To bardzo proste danie, ma jednak bogaty, złożony smak. Doskonałe na codzienny obiad i bardziej wytworne okazje. Można je podawać z piwem, ja popijam karbonadę dobrym czerwonym winem.

karbonada

Karbonada czyli wołowina po flamandzku

(Przepis na 4-6 porcji)

Składniki:

1 kg karkówki wołowej (albo innego mięsa wołowego na gulasz)

60 g masła

3 cebule

1 łyżka brązowego cukru

500 ml ciemnego piwa

1 kromka chleba

liść laurowy

1/2 pęczka natki

kilka gałązek świeżego tymianku (niekoniecznie)

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżka musztardy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w dużą kostkę (o boku ok. 5 cm). Cebulę kroimy w plasterki.

Masło rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy wołowinę i rumienimy. Przekładamy do garnka.

Na patelnię wrzucamy cebulę i dusimy, mieszając, kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy piwo i cukier, zagotowujemy. Przekładamy wszystko do garnka z wołowiną.

Dodajemy do garnka chleb, listek laurowy, natkę i tymianek (związane razem, żeby się nie rozpadły), ocet, musztardę, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.

Dusimy na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty i gładki.

Wyjmujemy natkę i gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli potrzeba.

Smacznego

Przepis z książki „Culinaria. Kuchnie Europy” Könamanna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *