Dziwny był ten maj – zimny i deszczowy. Ogrzewanie włączone, rano wkładałam czapkę. Niby pojawiały się majowe owoce i warzywa, ale ciągle jeszcze bardziej smakowało rozgrzewające, zimowe jedzenie. Aż tu nagle ciepło – żeby to uczcić, prawdziwe majowe bułeczki z rabarbarem.
Są miękkie, słodkie, pachnące wanilią. Kwaskowy rabarbar przełamuje tę słodycz, dodaje wiosennej energii. Sok z rabarbaru trochę się ciągnie, trochę karmelizuje. Na wierzchu płatki migdałowe, żeby coś chrupało.
Bułeczki, jak wszystkie drożdżowe wypieki, są najlepsze bezpośrednio po upieczeniu. Jeszcze gorące, z zimnym mlekiem. Następnego dnia przed podaniem dobrze je podgrzać w piekarniku – będą puszyste jak świeżo upieczone. Bułki można też zamrażać.
Waniliowe bułeczki drożdżowe z rabarbarem i migdałami
(Przepis na ok. 12 sztuk)
Składniki:
Bułki:
75 g masła
1/4 l mleka
2 łyżeczki suszonych drożdży
50 g cukru (najlepiej drobnego)
1/4 łyżeczki soli
425 g mąki
1 jajko
Nadzienie:
30 g masła
50 g cukru + 2 łyżki do rabarbaru
2 łyżeczki pasty waniliowej (jeśli nie mamy, można część cukru zastąpić waniliowym)
2 duże łodygi rabarbaru (albo 3 mniejsze)
sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Bułki:
Masło rozpuszczamy na małym ogniu i lekko studzimy. Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, nie wrzące). Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy sól, cukier, drożdże, mleko i masło. Wyrabiamy rękami, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie dobrze odchodzić od dłoni. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – zajmie to około godziny, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nadzienie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Rabarbar myjemy, króimy na 1 cm kawałki. Posypujemy cukrem (2 łyżki) i polewamy 1 łyżeczką pasty waniliowej. Mieszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 10 minut.
Rozpuszczamy masło w rondelku, zdejmujemy z ognia, dodajemy 50 g cukru i 1 łyżeczkę pasty waniliowej, mieszamy.
Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 °C.
Jajko roztrzepujemy widelcem.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką blacie na niezbyt cienki prostokąt (ok. 1 cm grubości). Dłuższy bok powinien być mniej więcej 2 razy dłuższy od krótszego. Nakładamy połowę nadzienia pozostawiając wąskie paski wzdłuż dłuższych boków wolne. Ciasto zwijamy jak roladę, sklejamy dokładnie brzegi (można je lekko zwilżyć jajkiem). Powstały wałeczek kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe plasterki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (na płasko, czyli przecięciem do góry), w odstępach (bułeczki sporo urosną).
Rozchylamy lekko środek każdej bułeczki i wykładamy, lekko dociskając, rabarbar. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem od góry i z boków (dzięki temu będą rumiane i błyszczące) – pomijając rabarbar, oczywiście. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika na środkowy poziom na ok. 15-20 minut.
Smacznego