Domowe masło migdałowe

masło migdałowe

Bardzo lubię masła z różnych rodzajów orzechów i ziaren, a wśród nich jedno z pierwszych miejsc zajmuje masło migdałowe. Delikatniejsze i słodsze, niż to z orzeszków ziemnych,  ma też inną konsystencję – orzechowe jest mniej lub bardziej gładką pastą,  migdałowe  przypomina bardzo gęstą galaretkę.

masło migdałowe

Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale jest bardzo drogie. Tymczasem zrobienie go zajmie pięć minut – polecam więc tę opcję, praktyczną i smaczną.

masło migdałowe

Masło migdałowe

Składniki:

200 g migdałów

2 łyżki oleju rzepakowego

1,5 łyżeczki płynnego miodu

2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Jeżeli migdały mają skórki, zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, aż skórki zaczną odstawać. Odcedzamy, obieramy.

Migdały rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C (powinny nabrać beżowej barwy, trzeba uważać, żeby ich nie przypalić).

Uprażone migdały mielimy na proszek w malakserze, dodajemy resztę składników i mielimy razem, aż powstanie gładka masa.

Przekładamy do pojemniczka. Przechowujemy w temperaturze pokojowej (w lodówce stwardnieje).

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *