Ciasto orzechowe z rabarbarem

ciasto orzechowe z rabarbarem

Rabarbar był kiedyś smakołykiem ostatnich tygodni przed wakacjami, dużą jego kępę mielismy na działce (wszyscy mieli rabarbar na działkach lub w ogródkach). Bladoróżowy kompot z włókienkami był królem wakacyjnych stołówek. Chyba nadal (znowu?) jest.

Teraz pojawia się w warzywniakach znacznie wcześniej, jeszcze przed dobrymi truskawkami, razem z pierwszymi szparagami. Na razie kosztuje krocie, ale i tak przy szparagach jest miło swojski i przaśny. I ta nazwa – „rabarbar”. Wesoło grzechocze w ustach, nie sposób się nie uśmiechać.

ciasto orzechowe z rabarbarem

Moja córka nosi łodygi do szkoły i zjada maczane w cukrze (wiem, rabarbar nie jest do końca zdrowy, niezalecany w nadmiarze – ale sezon trwa tak krótko), ja robię ciasto z orzechów laskowych z kawałkami rabarbaru. Ciasto trochę przypomina biszkopt (również sposobem wykonania), jest miękie i jednocześnie chrupiące, lekko skarmelizowane na wierzchu i bardzo łatwe do zrobienia. W środku – upieczony rabarbar, dający mnóstwo świeżości, odrobinę kwaskowatości i różu.

Ideałem jest, aby kawałki rabarbaru utrzymały się na powierzchni lub w środku ciasta, ale czasem opadają na dno (jak ostatnio u mnie). Dlaczego tak jest, nie wiem – czasem żadne sposoby (np. obtaczanie w odrobinie mąki) nie pomagają. Ale kto by się tym przejmował.

ciasto orzechowe z rabarbarem

Ciasto orzechowe z rabarbarem

(Przepis na formę o średnicy ok. 23 cm)

Składniki:

350 g rabarbaru

4 jajka w temperaturze pokojowej

3/4 szklanki drobnego cukru

125 g masła

3/4 szklanki mąki pszennej + ew. łyżka do posypania owoców

3/4 szklanki tartych orzechów laskowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeśli mamy formę silikonową z ceramicznym spodem wystarczy spód delikatnie posmarować masłem).

Białka odzielamy od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Rabarbar obieramy z zewnętrznych włókien (chyba, że to młody rabarbar – wtedy można nie obierać), kroimy na 2-3 cm kawałki i mieszamy z łyżką mąki.

Białka miksujemy w misce, aż powstanie gęsta, sztywna piana.

Dodajemy po łyżce cukier, cały czas miksując, aż będzie niewyczuwalny.

Dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.

Wąskim strumyczkiem wlewamy masło (również cały czas miksując).

Wrzucamy mąkę z proszkiem, mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy orzechy i również mieszamy do połączenia.

Ciasto wylewamy do tortownicy, na wiarzchu układamy w małych odstępach rabarbar.

Pieczemy 50-60 minut, aż wetknięty do środka patyczek będzie suchy.

Smacznego

4 thoughts on “Ciasto orzechowe z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *