Kiedy za oknem zima, wreszcie prawdziwa i pełna śniegu, człowiek potrzebuje czegoś na rozgrzewkę. Idealny jest treściwy gulasz, kieliszek czerwonego wina, kubek herbaty. Ciasto też powinno być konkretne i rozgrzewające.
W takich sytuacjach zawsze można liczyć na wilgotne, ciężkie ciasta czekoladowe – rozgrzeją i poprawią humor. Jeśli jeszcze mają w sobie wiśnie i odrobinę chili, rozgrzeją podwójnie.
Nie należy bać się chili w tym cieście – fantastycznie współgra z czekoladą, daje tylko bardzo delikatne muśnięcie ostrości, ale to wystarczy, żeby zwykłe czekoladowe ciasto stało się niebanalne.
Czekolada użyta do ciasta powinna być w miarę dobrej jakości – te absolutnie najtańsze (np. z Biedronki) nie nadają się, ciasto nie wychodzi dobre.
Czekoladowe ciasto z wiśniami i chili
(Przepis na formę o średnicy ok. 23-25 cm)
Składniki:
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%
2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 200 g)
1/2 szklanki pszennej mąki
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
1/2 kg wiśni świeżych lub mrożonych
4 jajka
1 łyżka pasty waniliowej (lub opakowanie cukru wanilinowego)
1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne w proszku
Sposób przygotowania:
Wiśnie, jeśli są zamrożone, rozmrażamy i osączamy na sicie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka miksujemy z pastą waniliową, cukrem i chili.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na kawałki. Wkładamy razem do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając (masa może sie zważyć, ale to nie szkodzi).
Czekoladę lekko studzimy. Dodajemy do niej masę jajeczną i mąkę, miksujemy.
Dodajemy wiśnie, mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 20-30 minut (w zależności od tego, czy chcemy, żeby było bardziej wilgotne czy bardziej suche w środku – ja wolę wilgotne).
Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (1 tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, z dodatkiem słodkiej śmietanki i polewamy ciasto) – wtedy będzie czekoladowa rozpusta 🙂 .
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z serwisu Mniammniam