Bulion rybny

bulion rybny

Bulion rybny jest bardzo przydatny – niezastąpiony w zupach rybnych, risottach z owocami morza, wielu daniach azjatyckich. Oczywiście można użyć gotowego bulionu – płynnego (kiedyś dobry kupowałam w Marks & Spencer, jakiś czas temu jednak zniknął) lub ostatecznie w kostkach (dostępny m.in. w Kuchniach Świata). Żaden z nich nie jest jednak tak dobry i tani, jak domowy.

bulion rybny

Nie ma przy nim wiele zachodu. Zazwyczaj jeśli gotujemy rosół, nie jest on może pracochłonny, ale wymaga czasu – mięsny potrzebuje nawet kilku godzin gotowania, aby nabrał odpowiedniego smaku. Rybny ma nad nim tę przewagę, że nie tylko nie potrzebuje wiele pracy, ale i gotuje się go dużo krócej – pół godziny wystarczy, żeby ryby i warzywa oddały to, co w nich najlepsze.

Do przygotowania bulionu potrzebne są warzywa i rybne resztki. Im bardziej nędzne, tym lepiej – najwięcej smaku dadzą rybie łby, ogony i kręgosłupy, ewentualnie małe, ościste rybki. Takie resztki dostaję za darmo w osiedlowym sklepie rybnym – warto zapytać, oni je i tak wyrzucają.

Aby bulion był smaczny i aromatyczny, trzeba dodać zioła – tymianek (najlepiej świeży, ale suszony też będzie dobry) i nasiona kopru włoskiego (ich lekko anyżkowy zapach pasuje do rybnego wywaru).

Gotując bulion, warto przygotować od razu większą porcję – można go zamrozić i wykorzystać później.

bulion rybny

Bulion rybny

(Przepis na 2 l wywaru)

Składniki:

1 kg rybich resztek (głowy, ogony, kręgosłupy, ew. małe, ościste rybki w całości)

1 marchewka

2 pietruszki

1 cebula

2 łodygi selera naciowego

1/2 małego pora

1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

kilka gałązek świeżego tymianku (albo 1/2 łyżeczki suszonego)

1/2 pęczka natki pietruszki

liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

sól, pieprz mielony

2 l wody

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w ćwiartki i podpiekamy na suchej patelni, aż się przypali.

Nasiona kopru prażymy chwilę na suchej patelni, aż zapachną.

Warzywa kroimy wzdłuż na ćwiartki.

Wszystkie składniki zalewamy wodą, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut na małym ogniu. Przecedzamy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *