Taką złocistą jesienią nie warto robić serników i tortów, to czas ciast ze śliwkami, szarlotek i innych owocowych wypieków. Korzystajmy z sezonowych pyszności, które niedługo się skończą.
Dziś lekkie ciasto z węgierkami (najlepsze śliwki do wszystkiego) i orzechami laskowymi. Orzechy są w nim wszędzie – zastępują znaczną część mąki, posypałam nimi górę. Przypieczone są jeszcze lepsze – pachnące i chrupiące. A śliwki jak to śliwki – pachną, smakują i wyglądają. Do tego małe kleksy roztopionej białej czekolady – świetnie do nich pasuje.
Ciasto jest zdrowe – mało w nim cukru, dużo orzechów, prawie połowa mąki jest razowa. Bez wyrzutów sumienia można wziąć drugi kawałek.
Ciasto orzechowe ze śliwkami i białą czekoladą
(Przepis na formę o średnicy ok. 23 cm)
Składniki:
175 g miękkiego masła
100 g jasnej mąki pszennej
75 g mąki pszennej razowej
80 g drobnego cukru
175 g mielonych orzechów laskowych
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g śliwek węgierek
50 g białej czekolady (pół tabliczki)
garść całych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Śliwki drylujemy i kroimy na połówki. Całe orzechy grubo siekamy. Czekoladę siekamy na kawałki.
W misce mieszamy obydwa rodzaje mąki, mielone orzechy i proszek do pieczenia.
Miksujemy masło z cukrem na gładką, dość gęstą, jasną masę.
Dodajemy miksując jajka – po jednym, każde musi się dokładnie połączyć z masą maślaną.
Dodajemy mąkę i orzechy, miksując na małych obrotach do połączenia składników.
Wrzucamy czekoladę, mieszamy łyżką.
Masę wykładamy (jest gęsta) do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno; jeśli jest to forma ceramiczna, nie trzeba jej wykładać papierem). Na wierzchu układamy ciasno śliwki (przecięciem do góry), posypujemy posiekanymi orzechami.
Pieczemy ok 50-60 min., aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis ze strony „Moje wypieki”