W Wielkanoc jemy jajka.
Na te Święta proponuję ultraproste i nietypowe smażone żółtka (z białek można zrobić bezy). Będą świetne do grzanek (na mniej formalne śniadanie), doskonale sprawdzą się też na wiosennej sałatce z dużą ilością zieleniny.
Wyglądają pięknie i nietypowo, smakują wspaniale, jak żółtko z jajka w koszulce – nie ma tylko koszulki. Nakłute rozpływają się apetycznie.
Ich przygotowanie trwa najwyżej pięć minut i niemal zawsze się udają – trzeba tylko delikatnie przenosić je na patelnię, a potem na talerz.
Smażone żółtka
Składniki:
jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na płaski duży talerz wysypujemy warstwę bułki. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek, żółtka delikatnie układamy na bułce i lekko nią posypujemy. Zostawiamy na kilka minut.
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, układamy na nim delikatnie żółtka (najlepiej dość płaską łyżką) i smażymy 2 minuty.
Zdejmujemy z patelni i układamy na grzankach lub na sałatce. Można posypać je pieprzem i solą.
Smacznego
Na podstawie przepisu z Master Chefa