W idealnym świecie idealne matki pakują do szkolnych śniadaniówek zbilansowane, wartościowe posiłki – kanapkę z pełnoziarnistego chleba lub sałatkę z kaszy, pokrojone warzywa, kartonik mleka, a na deser – bakalie.
W zwykłym świecie często do śniadaniówki trafia to, co wiadomo, że zostanie zjedzone. U mnie często muffiny. A zresztą, dlaczego nie? Ja też jem na drugie śniadanie ciasto albo słodką bułeczkę.
Skoro więc muszą być muffinki, niech chociaż będą jak najzdrowsze. Dobrym sposobem jest zamiana (części) mąki na pełnoziarnistą lub na mielone orzechy. Dzieciak zje porcję zdrowia zupełnie nieświadomie, a ja mam mniejsze wyrzuty sumienia.
Dziś przepis na takie właśnie zdrowe muffinki – migdałowe z dodatkiem cynamonu. Absolutnie pyszne, niezbyt słodkie, długo pozostają świeże. I mają fajny chrupiący, skarmelizowany wierzch. Przygotowanie trwa chwilę.
Muffiny migdałowe z cynamonem
(Przepis na 12 muffinek)
Składniki:
Składniki suche:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Składniki mokre:
1 jajko
100 g masła i ew. odrobina do wysmarowania blachy
150 ml jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
1,5 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami lub wgłębienia smarujemy lekko masłem.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
Mieszamy w oddzielnych miskach składniki suche i mokre.
Szybko mieszamy oba rodzaje – tylko do połączenia składników.
Napełniamy formę muffinkową ciastem, wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut (wierzch powinien być złocisto-brązowy, a patyczek wetknięty w muffinkę – suchy).
Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Smacznego