Bulion rybny jest bardzo przydatny – niezastąpiony w zupach rybnych, risottach z owocami morza, wielu daniach azjatyckich. Oczywiście można użyć gotowego bulionu – płynnego (kiedyś dobry kupowałam w Marks & Spencer, jakiś czas temu jednak zniknął) lub ostatecznie w kostkach (dostępny m.in. w Kuchniach Świata). Żaden z nich nie jest jednak tak dobry i tani, jak domowy.
Nie ma przy nim wiele zachodu. Zazwyczaj jeśli gotujemy rosół, nie jest on może pracochłonny, ale wymaga czasu – mięsny potrzebuje nawet kilku godzin gotowania, aby nabrał odpowiedniego smaku. Rybny ma nad nim tę przewagę, że nie tylko nie potrzebuje wiele pracy, ale i gotuje się go dużo krócej – pół godziny wystarczy, żeby ryby i warzywa oddały to, co w nich najlepsze.
Do przygotowania bulionu potrzebne są warzywa i rybne resztki. Im bardziej nędzne, tym lepiej – najwięcej smaku dadzą rybie łby, ogony i kręgosłupy, ewentualnie małe, ościste rybki. Takie resztki dostaję za darmo w osiedlowym sklepie rybnym – warto zapytać, oni je i tak wyrzucają.
Aby bulion był smaczny i aromatyczny, trzeba dodać zioła – tymianek (najlepiej świeży, ale suszony też będzie dobry) i nasiona kopru włoskiego (ich lekko anyżkowy zapach pasuje do rybnego wywaru).
Gotując bulion, warto przygotować od razu większą porcję – można go zamrozić i wykorzystać później.
Bulion rybny
(Przepis na 2 l wywaru)
Składniki:
1 kg rybich resztek (głowy, ogony, kręgosłupy, ew. małe, ościste rybki w całości)
1 marchewka
2 pietruszki
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1/2 małego pora
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
kilka gałązek świeżego tymianku (albo 1/2 łyżeczki suszonego)
1/2 pęczka natki pietruszki
liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
sól, pieprz mielony
2 l wody
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w ćwiartki i podpiekamy na suchej patelni, aż się przypali.
Nasiona kopru prażymy chwilę na suchej patelni, aż zapachną.
Warzywa kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Wszystkie składniki zalewamy wodą, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut na małym ogniu. Przecedzamy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego