Po prostu zwykły placek z wiśniami.
Niezbyt wysokie, kruche, dość miękkie ciasto, warstwa wiśni. Na wierzchu cukier puder. Takie do szybkiego zrobienia, bez planowania, kiedy zostało nam pół kilo niepotrzebnych wiśni z wczoraj, a jutro chcemy kupić świeże.
Ciasto jest smaczne, orzeźwiające dzięki kwaśnym wiśniom, bardzo proste do zrobienia. Takie codzienne, do pojadania na podwieczorek. Do popicia – wiśniowy kompot (jeśli niechcianych wiśni było więcej 🙂 ).
Kiedy skończy się sezon na wiśnie, można do placka użyć innych owoców, świetne będą każde śliwki.
Placek z wiśniami
(Przepis na formę o średnicy ok. 23 cm)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki pszennej krupczatki
1/4 szklanki cukru pudru + trochę do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g zimnego masła
2 żółtka (zimne)
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany (lub jogurtu)
ew. masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania formy
Nadzienie:
0,5 kg wydrylowanych wiśni
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułkę (formy silikonowe z porcelanowym dnem nie potrzebują takich zabiegów). Dno formy wyklejamy ciastem. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Spód ciasta podpiekamy przez ok. 20 minut. Studzimy.
Wiśnie mieszamy z cukrem.
Kiedy spód przestygnie, posypujemy go tartą bułką. Na wierzchu rozkładamy równą warstwę wiśni.
Pieczemy ok. 30 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego