Rabarbar czy truskawki? Trudne pytanie. Niech będzie i to, i to.
Kolejne wiosenne słodkie bułeczki z bardzo dużą ilością owoców. W zwijanych rabarbarowych jest ich nieco mniej – zgodnie z życzeniem mojej córki te dzisiejsze mają więc formę puszystych miseczek, solidnie wypełnionych rabarbarem i truskawkami. Na wierzchu – tradycyjna, uczciwa kruszonka, słodka i chrupiąca. Taka, jaką dzieci lubią najbardziej – w końcu dziś Dzień Dziecka :).
Bułeczki można pojedynczo zamrażać i odgrzewać potem w piekarniku – będą równie pyszne, jak świeże.
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
(Przepis na ok. 24 sztuki)
Składniki:
Bułki:
150 g masła
1/2 l mleka
4 łyżeczki suszonych drożdży
100 g cukru (najlepiej drobnego)
1/2 łyżeczki soli
850 g mąki
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)
1 jajko
Nadzienie:
2 łyżeczki pasty waniliowej (jeśli nie mamy, można część cukru zastąpić waniliowym)
4-5 dużych łodyg rabarbaru (ok. 200 g)
300 g truskawek
3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g masła
60 g cukru
Sposób przygotowania:
Bułki:
Masło rozpuszczamy na małym ogniu i lekko studzimy. Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, nie wrzące). Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy sól, cukier, drożdże, mleko, pastę waniliową i masło. Wyrabiamy rękami, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie dobrze odchodzić od dłoni. Miskę przykrywamy ścierką, ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny; ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Rabarbar myjemy, kroimy na 1 cm kawałki. Posypujemy cukrem i polewamy pastą waniliową. Mieszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 10 minut.
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Mieszamy z przestudzonym rabarbarem.
Robimy kruszonkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, zdejmujemy z ognia, mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstaną grudki (jeśli kruszonka jest zbyt miękka i nie chce się rozpadać na okruszki – dodajemy jeszcze trochę mąki).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy szklanką kółka i układamy na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki urosną – nie powinny być zbyt blisko siebie.
Nakrywamy bułeczki ścierkami i pozostawiamy na ok. pół godziny – powinny trochę podrosnąć.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Po tym czasie w każdej bułeczce robimy zagłębienie za pomocą denka małej szklanki. Napełniamy je owocami i posypuje kruszonką.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy boki bułeczek (dzięki temu będą rumiane i błyszczące) i wkładamy do piekarnika na środkowy poziom na ok. 15-20 minut (piekę je bez termoobiegu – każdą blachę oddzielnie).
Smacznego