Ciasto marchewkowe należy do gatunku ciast awaryjnych – składniki każdy ma w szafce, robi sie je szybko, zawsze się udaje. Dobrze wyrasta, jest lekkie i puszyste, o delikatnie piernikowym charakterze, pachnące cynamonem. W moim wydaniu – niezbyt słodkie.
Dodatek marchewki sprawia, że jak na ciasto jest dość zdrowe – jest jej sporo, tyle, co mąki. Zresztą wcale nie nadaje ciastu marchewkowego smaku – widać tylko urocze, pomarańczowe przecinki.
To bardzo codzienne ciasto – jeśli chcemy mu nadać nieco odświętny charakter, można dodać bakalii, a wierzch polać lukrem. Dobrze będzie też smakować z warstwą bitej śmietany na wierzchu (należy ją ubić i nałożyć na ciasto tuż przed podaniem).
Ciasto marchewkowe, przez to, że bardzo dobrze wyrasta, może czasem lekko popękać – mi to nie przeszkadza, dodaje mu rustykalnego charakteru. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość – po kilku dniach środek jest nadal puszysty i miękki, jedynie wierzch delikatnie twardnieje, robi się bardziej chrupiący.
Ciasto marchewkowe
(Przepis na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru
4 jajka
1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 3 spore marchewki)
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z cynamonem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę (miksujemy ok. 5 minut). Stopniowo, miksując, dodajemy mąkę i olej, a na końcu – marchewkę.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. godziny (lub trochę krócej – patyczek wetknięty do środka powinien być suchy).
Smacznego
Zmodyfikowany przepis Marty Gessler
Wygląda pysznie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/