Amerykańskie naleśniczki – niewielkie, puszyste i słodkie. Bez dodatku tłuszczu. Ulubione danie kolegów i koleżanek moich dzieci.
Podaję je z dżemem, cukrem albo nutellą – niektórzy goście robią z nich piętrowe kanapki, naładowane wszystkim. Można i tak 🙂 . Moim zdaniem do pancaków najlepiej pasuje płynny miód i zimne mleko.
Placki długo zachowują świeżość. Jeśli zostaną na drugi dzień (co u mnie się niemal nie zdarza), można je odgrzać w piekarniku, bez dodatku tłuszczu.
Pancakes
(Przepis na 4 porcje)
Składniki:
1 jajko
1 szklanka mąki
4/5 szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Składniki miksujemy. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, a kiedy się nagrzeje – zmniejszamy ogień niemal do minimum.
Wylewamy na patelnię małe porcje ciasta (na średniej patelni powinno się zmieścić ok. 4-5 placuszków), kiedy się zarumienią (po ok. 1-2 minutach), przekładamy je na drugą stronę. Smażymy chwilę, aż ciasto będzie ścięte, a placki rumiane ze wszystkich stron.
Podajemy z miodem, dżemem lub kremem czekoladowym.
Smacznego
mmmm pycha! uwielbiam pancakes 🙂