Tarta zdecydowanie wielkanocna – ma w sobie niemal wszystko to, co znajdziemy w wielkanocnym żurku: białą kiełbasę, chrzan, jajka, czosnek.
Alternatywa dla tych, którzy chcą coś zmienić, ale nie za bardzo. Świetna na wielkanocne śniadanie.
Bardzo szybko się ją przygotowuje – można dzień wczesniej ugotować kiełbasę i jajka i zrobić spód do tarty, a dokończyć tuż przed wielkanocnym śniadaniem. Można też całą tartę upiec kilka godzin wcześniej, a potem tylko odgrzać. W tej wersjii proponuję nie wkładać jajek do tarty (za bardzo stwardnieją podczas odgrzewania), a ugotować je kilka godzin wcześniej na półmiękko (włożone do wrzątku gotować 6,5 – 7 minut, zalać zimną wodą) i przed samym podaniem podgrzanej tarty obrać je, przekroić wzdłuż na ćwiartki i ułożyć na wierzchu.
Tarta z białą kiełbasą, jajkami i chrzanem
(Przepis na 8-12 porcji)
Składniki:
Spód:
1 szklanka mąki pszennej krupczatki
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
100 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
ok. 3 łyżki lodowatej wody (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)
Nadzienie:
250g ricotty
150g serka śmietankowego typu Bieluch
2 łyżeczki ostrego chrzanu (lub więcej – zależnie od upodobań)
160 g białej surowej kiełbasy (2 małe kiełbaski)
3 jajka
sól, pieprz
koper lub szczypior do przybrania
Sposób przygotowania:
Spód:
Obydwa rodzaje mąki mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy.
Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy). Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Ciasto na spodzie formy dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).
Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200°C (aż ciasto lekko się zezłoci).
Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem. Studzimy.
Nadzienie:
Kiełbasę wkładamy do wrzątku, gotujemy ok. 25 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy osłonkę, kroimy na plasterki.
2 jajka gotujemy na twardo (wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 minut). Obieramy. Kroimy na plasterki.
Ząbek czosnku wyciskamy. Miksujemy z serami, chrzanem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem.Masę wylewamy na podpieczony spód tarty, na wierzchu układamy plasterki kiełbasy i jajek.
Pieczemy w 180°C ok. 25 minut (aż wetknięty w masę patyczek będzie suchy.
Tartę podajemy posypaną koperkiem albo szczypiorem.
Smacznego