Kremowe, rozpływające się plasterki ziemniaków zapieczone ze śmietanką. Doskonały dodatek do delikatnych mięs – szczególnie indyka lub piersi kurczaka, np. z sosem truflowym. Świetna alternatywa dla ziemniaków z wody lub zwykłych pieczonych, łatwa do przygotowania, bardzo smaczna i dekoracyjna. Z dodatkiem sałaty ziemniaki te mogą stanowić również samodzielne danie.
Zapiekanka ma chrupiący, przyrumieniony wierzch i kremowy środek, zależnie od odmiany ziemniaków są one niemal rozpuszczone lub w bardziej zwartych plasterkach.
Świetnie sprawdzi się na przyjęciu – można przygotować ją dzień wcześniej i odgrzać w piekarniku w formie, w której była pieczona.
Kremowe ziemniaki pieczone ze śmietanką
(Przepis na 3-4 porcje jako dodatek do mięsa lub 1-2 porcje jako samodzielne danie)
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
100 ml śmietanki 36%
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
Małe naczynie żaroodporne o pojemności ok. 0,75 l smarujemy masłem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
Śmietankę doprawiamy gałką, pieprzem i solą (dość mocno).
W naczyniu układamy warstwami lekko zachodzące na siebie plastry ziemniaków. Każdą warstwę polewamy śmietanką. Dociskamy, zakrywamy folią aluminiową.
Pieczemy ok. 2 godzin sprawdzając patyczkiem, czy ziemniaki są miękkie.
Smacznego
Przepis na podstawie książki „W kuchni u Kręglickich”