Kremowe ziemniaki pieczone ze śmietanką

kremowe ziemniaki pieczone ze śmietanką

Kremowe, rozpływające się plasterki ziemniaków zapieczone ze śmietanką. Doskonały dodatek do delikatnych mięs – szczególnie indyka lub piersi kurczaka, np. z sosem truflowym.  Świetna alternatywa dla ziemniaków z wody lub zwykłych pieczonych, łatwa do przygotowania, bardzo smaczna i dekoracyjna. Z dodatkiem sałaty ziemniaki te mogą stanowić również samodzielne danie.

kremowe ziemniaki pieczone ze śmietanką

Zapiekanka ma chrupiący, przyrumieniony wierzch i kremowy środek, zależnie od odmiany ziemniaków są one niemal rozpuszczone lub w bardziej zwartych plasterkach.

Świetnie sprawdzi się na przyjęciu – można przygotować ją dzień wcześniej i odgrzać w piekarniku w formie, w której była pieczona.

kremowe ziemniaki pieczone ze śmietanką

Kremowe ziemniaki pieczone ze śmietanką

(Przepis na 3-4 porcje jako dodatek do mięsa lub 1-2 porcje jako samodzielne danie)

Składniki:

0,5 kg ziemniaków

100 ml śmietanki  36%

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.

Małe naczynie żaroodporne o pojemności ok. 0,75 l smarujemy masłem.

Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Śmietankę doprawiamy gałką, pieprzem i solą (dość mocno).

W naczyniu układamy warstwami lekko zachodzące na siebie plastry ziemniaków. Każdą warstwę polewamy śmietanką. Dociskamy, zakrywamy folią aluminiową.

Pieczemy ok. 2 godzin sprawdzając patyczkiem, czy ziemniaki są miękkie.

Smacznego

Przepis na podstawie książki „W kuchni u Kręglickich”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *