Swojskie, codzienne ciasto na letnie popołudnie. Właściwie słodka kruszonka przekładana podpieczonymi owocami, zmieniającymi się w aromatyczny dżem. Z dodatkiem płatkow owsianych, dzięki czemu jest bardziej chrupiące i zdecydowanie zdrowsze. Brązowy cukier odpowiada za lekko karmelowy smak.
To deser na te właśnie chwile, kiedy ma się ochotę na owocowe ciasto oraz na czytanie na kocyku jednocześnie. Nie każe tkwić w kuchni godzinami, cyzelować, uważać, czekać, aż coś wyrośnie albo się schłodzi.
To ciasto na szybko – zanim nagrzeje się piekarnik, jest już gotowe. Błyskawicznie mieszmy, zagniatamy, wylepiamy, posypujemy owocami, kruszonką i już. A potem pachnie obłędnie w całym domu. Jeszcze tylko kubek kawy albo kefiru i wracamy na kocyk. Wstajemy wyłącznie po dokładkę.
Oczywiście można użyć każdego rodzaju owoców jagodowych i ich mieszanek (świetnie sprawdzają się czarne porzeczki, jeżyny), bardzo dobre będzie też z wiśniami. Poza sezonem można świeże owoce zastąpić mrożonymi albo dżemem.
Ciasto owsiane z malinami i borówkami
(Przepis na 8-10 porcji)
Składniki:
350 g mieszanych malin i borówek
250 g mąki pszennej krupczatki
150 g zimnego masła
80 g brązowego cukru
100 g płatków owsianych (tych grubych – nie błyskawicznych)
1 jajko
ew. cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Mąkę mieszamy z cukrem.
Masło kroimy na kawałki, wrzucamy do mąki i siekamy razem z nią nożem na drobne kawałeczki (można to zrobić specjalnym siekaczem do ciasta kruchego – polecam). Czubkami palców rozcieramy grudki masła z mąką. Dodajemy płatki i jajko, zagniatamy.
Formę na tartę o średnicy ok. 20-22 cm wylepiamy połową ciasta. Na wierzch wsypujemy owoce w równej warstwie, a na samą górę okruszki z pozostałego ciasta. Pieczemy ok. 30-35 minut. Jeżeli ciasto zanadto się rumieni, przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (matową stroną do góry).
Kiedy wystygnie, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z „White plate”