Tarta z mascarpone i truskawkami w syropie pomarańczowym

tarta z mascarpone i truskawkami w syropie pomarańczowym

W moim ulubionym warzywniaku truskawki na poważnie pojawiają się na początku kwietnia. Najpierw greckie, całkiem niezłe, potem już naprawdę dobre węgierskie, a w maju – polskie, najlepsze i najsłodsze. Moje ukochane danie truskawkowe to miska pokrojonych truskawek zmieszanych z gęstym jogurtem (kiedyś, w czasach totalnej dietetycznej beztroski, ze śmietaną) i z cukrem. Nasycona, po kilku tygodniach zaczynam przerabiać je na inne desery. Dzis proponuję tartę z mascarpone  z truskawkami w syropie pomarańczowym.

tarta z mascarpone z truskawkami w syropie pomarańczowym

To bardzo proste, pyszne i sycące ciasto, truskawki z pomarańczami bardzo się lubią i pięknie wzajemnie podkreślają swój smak.

Trzeba tylko pamiętać, żeby spód przygotować dzień wcześniej – nadzienie nakładane tego samego dnia źle sie rozsmarowuje, a spód się kruszy. Tartę należy zjeść w ciągu 2 dni od zrobienia (truskawki sa bardzo nietrwałe).

tarta z mascarpone z truskawkami w syropie pomarańczowym

Czytaj dalej

Sernik z mascarpone i glazurą pomarańczową

sernik z mascarpone

Właściwie nie lubię serników – oprócz klasycznego krakowskiego, ciężkiego i solidnego. Ale lubię białe sery i twarożki, lubię serowe desery, szczególnie takie, w których delikatność serka połączona jest z czymś gorzkim. Lubię tarty z maślano-kruchym brzegiem.

Z tego wszystkiego, co lubię, powstał sernik z pomarańczową glazurą – trochę maślany, trochę słodki, z leciutką pomarańczową goryczką, zdecydowanie bardziej deser niż ciasto.

Czytaj dalej