Wytrawne babeczki z ciasta francuskiego napełnionego musem z ricotty i słodkiej gorgonzoli. Przekąska-samograj – nie ma chyba takich, którzy jej nie lubią. Są świetne na gorąco, ale dobre też na zimno, pasują do zielonej sałaty i do czerwonego barszczu.
Ciasto jest puszyste i lekkie, nadzienie lekko słonawe, wyraziste (nawet łagodna gorgonzola ma zdecydowany smak). Podkręcam je jeszcze pieprzem (najlepszy, najbardziej aromatyczny jest grubo i świeżo mielony) i odrobiną miodu, który gorgonzola kocha bezgranicznie.
Jeżeli nie lubimy połączenia wytrawnych serów z miodem albo mamy ochotę na odmianę, można zastąpić miód małymi pomidorkami podpieczonymi w piekarniku z tymiankiem i oliwą. Będzie równie smacznie.
Babeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i przed upieczeniem wyjąć z lodówki. Znakomite są też odgrzewane – w zasadzie nic nie tracą na smaku.