Wołowina szarpana

SONY DSC

Wołowina jest dobra w każdej postaci. To chyba jedyne mięso, które jest apetyczne również na surowo. Kiedy widzę ładny, ciemnoróżowy kawałek polędwicy, myślę o carpaccio, krwistym steku, tatarze.

Przetworzona jest równie pyszna. To ona sprawia, że nie jestem wegetarianką 🙂

Podstawową zasadą w przypadku wołowiny jest czas obróbki – albo bardzo, bardzo krótki, albo bardzo długi. Tylko wtedy będzie soczysta i miękka, śreniodługo smażona czy pieczona wołowina jest twarda i niezjadliwa.

Długi czas jest niezbędny do przygotowania dzisiejszej wołowiny szarpanej. Ładny (albo i nie) kawałek mięsa marynuje się w przyprawach i oliwie i piecze przez kilka godzin w niskiej temperaturze. Mięso pięknie pachnie, intensywnie i lekko (ale bardzo lekko) słodkawo smakuje i jest tak miękkie, że dotknięte widelcem rozpada się na pojedyncze włókna (stąd nazwa).

Używam go do meksykańskich takos, ale świetne jest też po prostu do burgerów lub kanapek – bułka napchana szarpaną wołowiną, z dodatkiem musztardy i kiszonej kapusty to kanapkowe mistrzostwo.

Szarpana wołowina

(Przepis na 5 porcji)

Składniki:

70 dag wołowiny (np. łopatka lub udziec)

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka słodkiej wędzonej papryki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka suszonego tymianku

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki octu winnego

3 łyżki oliwy

2 łyżki sosu Worcestershire (lub ostrej musztardy)

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na 5 kawałków.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Powstałą pastą nacieramy wołowinę.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 120°C i pieczemy ok. 5 godzin (sprawdzamy widelcem – jeśli mięso jest miękkie i włókna łatwo się oddzielają, jest gotowe).

Podajemy porwane widelcem na włókna – do takos, burgerów, kanapek.

Smacznego

Lekko zmodyfikowany przepis z bloga mommy4tummy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *