Tradycyjna szarlotka

tradycyjna szarlotka

Jeżeli marzycie o najzwyczajniejszej szarlotce, takiej, jaką zrobiłaby mama lub babcia 30 lat temu, to jest właśnie to ciasto. Nie ma tu wymyślnych dodatków, jabłkowego delikatnego musu, specjalnych rodzajów spodu. Jest czysta szarlotkowa klasyka, bardzo łatwa do zrobienia i pyszna, w staroświeckim nieco stylu.

Niezbyt wysoka, ale też nie cienka jak tarta. Krucha i miękka, nawet po kilku dniach. W środku jabłka starte na tarce, z dodatkiem cynamonu. Na wierzchu – kruszonka z tego samego ciasta, też startego na tarce.

tradycyjna szarlotka

Zrobicie ją szybciutko, a potem zjecie z rozrzewnieniem 🙂 .

tradycyjna szarlotka

Tradycyjna szarlotka

(Przepis na formę o średnicy ok. 23 cm)

Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki pszennej krupczatki

1/2 szklanki cukru pudru + trochę do posypania

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

185 g zimnego masła

3 żółtka (zimne)

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

Nadzienie:

4 duże kwaśne jabłka (najlepsza szara reneta)

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce (największe oczka) i zostawiamy na durszlaku do odcieknięcia.

Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, dzielimy na 2 części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta). Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do lodówki.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułkę (formy silikonowe z porcelanowym dnem nie potrzebują takich zabiegów). Większą częścią ciasta wyklejamy dno formy. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

. Spód ciasta podpiekamy przez ok. 20 minut. Studzimy.

Jabłka odciskamy z soku, mieszamy z cukrem i cynamonem.

Kiedy spód przestygnie, posypujemy go tartą bułką. Na wierzchu rozkładamy równą warstwę jabłek. Na jabłka ścieramy na tarce resztę ciasta (na największych oczkach).

Pieczemy ok 45-60 minut, aż góra ciasta się przyrumieni. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

.Smacznego

Spód – zmodyfikowany  przepis ze strony Bajaderki na serwisie Mniammniam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *