Dziś pyszna i tania tarta z porem. Z najprostszych możliwych składników.
Por to warzywo, które zmienia się nie do poznania pod wpływem masła i temperatuty. Na surowo ostry, pełen wigoru, po przesmażeniu na maśle (nie na innym tłuszczu!) okazuje się delikatny i zaskakująco słodki.
Dobre warzywa jesienne już się kończą – por jest zimowym ratunkiem na brak witamin. Ale przede wszystkim jest smaczny. Warto z niego korzystać.
Tarta z porem
(8- 12 porcji)
Składniki:
Spód:
1 szklanka mąki pszennej krupczatki
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
100 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
ok. 3 łyżki lodowatej wody (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)
Nadzienie:
3 duże pory
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 opakowanie naturalnego serka kremowego typu philadelphia (ok. 130 g)
50 g masła
1 jajko
Sposób przygotowania
Spód:
Obydwa rodzaje mąki mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy.
Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy). Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Ciasto na spodzie formy dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).
Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200°C (aż ciasto lekko się zezłoci). Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem. Studzimy.
Nadzienie:
Pory kroimy na cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, wkładamy plasterki pora i smażymy ok. 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną (nie powinny zbrązowieć). Serek, jajka i gałkę muszkatołową miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Pora wykładamy na podpieczony spód, zalewamy masą serowo-jajeczną.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (aż masa się zetnie – można sprawdzić patyczkiem, czy tarta jest gotowa). Jeżeli wierzch zacznie się za bardzo przyrumieniać – nakrywamy folią aluminiową, matową stroną do góry.
Smacznego
Fajna, prosta tarta! Wypróbuję 🙂
Spróbuj, na pewno się uda 🙂
Jak pysznie!
🙂
Zawsze tylko pizza i pizza, ale też by pasowało kiedyś spróbować tej tarty z porem. Tym bardziej, że sałatki z porem wprost uwielbiam. A sam por jest bardzo zdrowy: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-pora-czyli-pora-na-odchudzanie 🙂
I pyszny 🙂