Tarta z mascarpone i truskawkami w syropie pomarańczowym

tarta z mascarpone i truskawkami w syropie pomarańczowym

W moim ulubionym warzywniaku truskawki na poważnie pojawiają się na początku kwietnia. Najpierw greckie, całkiem niezłe, potem już naprawdę dobre węgierskie, a w maju – polskie, najlepsze i najsłodsze. Moje ukochane danie truskawkowe to miska pokrojonych truskawek zmieszanych z gęstym jogurtem (kiedyś, w czasach totalnej dietetycznej beztroski, ze śmietaną) i z cukrem. Nasycona, po kilku tygodniach zaczynam przerabiać je na inne desery. Dzis proponuję tartę z mascarpone  z truskawkami w syropie pomarańczowym.

tarta z mascarpone z truskawkami w syropie pomarańczowym

To bardzo proste, pyszne i sycące ciasto, truskawki z pomarańczami bardzo się lubią i pięknie wzajemnie podkreślają swój smak.

Trzeba tylko pamiętać, żeby spód przygotować dzień wcześniej – nadzienie nakładane tego samego dnia źle sie rozsmarowuje, a spód się kruszy. Tartę należy zjeść w ciągu 2 dni od zrobienia (truskawki sa bardzo nietrwałe).

tarta z mascarpone z truskawkami w syropie pomarańczowym

tarta z mascarpone z truskawkami w syropie pomarańczowym

Tarta z mascarpone i truskawkami w syropie pomarańczowym

(Przepis na 12-16 porcji)

Składniki:

Ciasto:

250 mąki pszennej krupczatki

3 łyżki cukru pudru

szczypta soli

140 g masła

1 żółtko

1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)

ew. 2-3 łyżki lodowatej wody (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)

Nadzienie:

0,5 kg serka mascarpone (2 opakowania)

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)

1 pomarńcza

1 łyżka likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau), ew. brandy lub octu balsamicznego

1 łyżka cukru

0,5 kg truskawek

listki melisy albo mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtka, pastę waniliową  i ew. śmietanę lub wodę, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy).

Można też odwrócić kolejność prac (jeśli ma się więcej miejsca w lodówce) – świeżo zagniecionym ciastem wykleić formę i wstawić ją do lodówki na 20 minut.

Spód ciasta dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C (brzeżki powinny być złocisto-brązowe, ale nie spalone – jeżeli zanadto brązowieją, można przykryć tartę papierem do pieczenia). Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem. Studzimy.

Nadzienie (przygotowujemy następnego dnia):

Ścieramy skórkę z pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem) i wyciskamy sok.

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, pastą waniliową i skórką pomarańczową. Masę rozsmarowujemy na spodzie tarty.

Sok z pomarańczy mieszamy z likierem i cukrem, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Truskawki kroimy na połówki, wrzucamy do garnka z syropem, mieszamy dokładnie. Układamy na kremie przecięciem do góry. Skrapiamy pozostałym syropem.

Wierzch dekorujemy listkami mięty lub melisy.

Smacznego

2 thoughts on “Tarta z mascarpone i truskawkami w syropie pomarańczowym

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *