W letnim jedzeniu najważniejszy jest dobry, uczciwy produkt. W zimowych daniach łatwiej ukryć coś drugiej jakości (choć nie świeżości) – trochę gorsze mięso czy warzywa nieźle się sprawdzą w długo duszonych gulaszach, zawiesistych zupach, lasaniach.
Latem gotowanie jest szybkie. Jeśli już mamy świetne składniki, wystarczy minimum obróbki, odrobina przypraw. Nie warto ich psuć zbyt skomplikowanymi przygotowaniami. Tak jak w lubianej prawie przez wszystkich włoskiej kuchni – tylko kilka produktów, za to wybornych i sezonowych, prosty przepis.
Teraz jest właśnie sezon na młodą cukinię, warzywo przez większość roku właściwie niedostępne. Niewiele dłuższe i grubsze od palca cukinie smakują zupełnie inaczej, niż te duże. Są chrupiące, jędrne, delikatne, bardziej wyraziste. Najczęściej przesmażam je na oliwie z listkami szałwii. Taka cukinia jest świetna na zimno i na ciepło, jako samodzielne danie, dodatek do mięsa lub makaronu.
Dziś jednak dla odmiany pikantna sałatka z młodej cukinii, młodych (a jakże) ziemniaków, czosnku, chili i natki. Przygotowuje się ją błyskawicznie – ziemniaków nie obieram, w czasie, kiedy się gotują, podsmażam cukinię z chili i czosnkiem. Niezbędny jest dodatek octu winnego i soku z cytryny – sałatka powinna być wyrazista, ostro-kwaśna, idealna na upał. Pasuje do niej zimny szprycer 🙂
Pikantna sałatka z młodej cukinii, ziemniaków i chili
(Przepis na 2 porcje)
Składniki:
2 duże młode ziemniaki albo kilka małych
10 maleńkich cukinii, trochę grubszych i dłuższych od palca (nie można ich zastąpić dużą cukinią)
2 ząbki czosnku
1 mała suszona papryczka chili (albo świeża)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka białego octu winnego
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Nieobrane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kawałki, gotujemy w osolonej wodzie (powinny pozostać jędrne). Odcedzamy, jeszcze gorące polewamy octem winnym, mieszamy.
W tym czasie cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, czosnek na plasterki, chili kruszymy (świeżą kroimy na plasterki).
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy chili i cukinię, smażymy 2 minuty na dość dużym ogniu. Dodajemy czosnek, smażymy razem na średnim ogniu jeszcze ok. 3 minut – cukinia powinna być lekko zarumieniona, czosnek nie powinien się przypalić.
Mieszamy z ziemniakami i natką, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny (do smaku – sałatka ma być ostra, lekko kwaśna, wyrazista).
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego
Tak smakuje lato 😀
Pysznie wygląda ta sałatka 🙂