Drukuj Drukuj

Pasta jajeczna

Śniadaniowe potrawy z jajek mają w sobie coś odświętnego. Rzadko rano jest czas, żeby gotować jajka, robić omlety i pasty. Najczęściej wybieram więc kanapki (choć moje dzieci często dostają szybkie naleśniki – przy odrobinie wprawy przygotowanie czterech naleśników zabiera nie dłużej, niż kilka minut).

W sobotę i niedzielę często jemy jajka. Solidne na twardo lub moje ulubione na miękko.  Czasem jajka w koszulkach na grzankach.

A od czasu do czasu przygotowuję prościutką pastę z jajek, majonezu i szczypiorku. Jak już mamy ugotowane jajka, cała procedura trwa tylko chwilkę. Ważna jest konsystencja – jajka trzeba zetrzeć na tarce na grubych oczkach, mają być w dużych wiórkach, wtedy zachowują odrębny smak żółtka i białka, nie zmienią się w krem. Majonezu ma być w sam raz – pasta nie może być zbyt rzadka, ale musi się ładnie skleić.

SONY DSC

Cały urok tej pasty w jej jajkowej delikatności, ale warto dodać odrobinę czegoś podkręcającego. Ja przeważnie używam drobno posiekanego szczypiorku, ale może być również koperek, bazylia. Świetne będą kapary, grzybki w occie lub chili.

Pastę trzeba solidnie doprawić solą i pieprzem – nie powinna być mdła.

Można ja przygotować dzień wcześniej – dzięki temu w wolny poranek będzie jeszcze mniej roboty.

SONY DSC

Pasta jajeczna

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

4 jajka

3 łyżeczki majonezu

szczypior (kilka łodyżek)

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut. Zalewamy zimną wodą, studzimy.

Przestudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Szczypior drobno kroimy.

Mieszamy jajka, majonez i szczypior, doprawiamy solidnie pieprzem i solą.

Smacznego

One thought on “Pasta jajeczna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *