Mięciutkie, pulchne pierniczki, ulubione moich dzieci.
Doskonały przepis dla zapominalskich – można je zrobić choćby w wigilię (tylko ciasto trzeba przygotować dzień wcześniej). Ciasto dobrze się wałkuje, ich robienie to sama przyjemność.
Są idealne do zjedzenia już od momentu wyjęcia z pieca (od razu są miękkie – nie trzeba czekać). Bardzo długo zachowują świeżość, w szczelnym pojemniku można je przechowywać nawet 3 miesięce. Ponieważ dośc mocno wyrastają, lepiej sprawdzają się do nich foremki o prostych kształatach (gwiadki, serduszka, choinki) niż te o wielu detalach.
Miękkie świąteczne pierniczki na ostatnią chwilę
(przepis na ok. 200-250 średniej wielkości pierniczków)
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1 i 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
200 ml kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
3 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cynamonu
250 g masła
400 g miodu
Lukier:
300 g cukru pudru
sok z 1 i 1/2 cytryny (albo tyle samo innego płynu – np. sok malinowy sprawi, że lukier będzie różowy)
Sposób przygotowania:
Kakao mieszamy z mąką w dużej misce.
Miód zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy z ognia, wkładamy masło, żeby się rozpuściło. Studzimy.
Sodę rozpuszczamy w śmietanie, odstawiamy (śmietana zwiększy swoją objętość).
Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na gładki krem. Dodajemy, ubijając, żółtka (po jednym).
Masę dodajemy do mąki i delikatnie mieszamy, dodajemy miód z masłem, mieszamy. Dodajemy śmietanę – mieszamy wszystko razem. Ciasto będzie raczej rzadkie.
Ciasto odstawiamy przykryte do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość ok. 3-4 mm (podsypując mąką, tyle ile potrzeba – zostanie ładnie wchłonięta), wykrawamy pierniczki.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C (ok. 7-8 minut, a największe pełne – ok. 10-12 minut).
Cukier puder miksujemy z sokiem cytrynowym, lukrujemy pierniczki, kiedy wystygną.
Smacznego
Przepis Kaeru z serwisu Mniammniam