Makaron z pomidorami, chili i avocado

makaron z pomidorami, chili i avocado

Jedni mają w lodówce mleko i jajka, inni kawior. Ja mam zawszy małe pomidorki, chili i przeważnie avocado. Dziś więc szybki obiad z tego, co jest pod ręką.

Jest banalnie prosty w wykonaniu, kolorowy i energetyczny – w sam raz na szarawe przedwiośnie. Sos robi się bardzo szybko, w czasie, kiedy makaron sie gotuje. Jest raczej ostry – jego pikantność regulujemy, dodając odpowiednią ilość papryczki chili. Można dać jej mniej, niż w przepisie, a jeśli ktoś lubi bardzo łagodne potrawy, może z papryczki wogóle zrezygnować.

makaron z pomidorami, chili i avocado

Jak zwykle w prostych daniach kluczowa jest jakość składników – avocado musi być miękkie, pomidorki dojrzałe i pachnące (przeważnie dobre są pomidorki truskawkowe – sprzedawane na gałązkach, okręgłe, nie tak malutkie, jak koktajlowe), makaron przyzwoity (z zasady lepsze są makarony włoskie – niektóre bardzo popularnych polskich marek po ugotowaniu zawsze są zbyt miękkie).

makaron z pomidorami, chili i avocado

Zamiast więc długo siedzieć w kuchni, robimy szybko makaron, jemy i wychodzimy na (niemal) wiosenny spacer.

makaron z pomidotrami, chili i awokado

Makaron z pomidorami, chili i awokado

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

250 g makaronu

1 miękkie avocado

15 małych pomidorków

ząbek czosnku

1 malutka papryczka chili

1/4 pęczka natki pietruszki

oliwa

sól, pieprz

parmezan

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przestrzegając czasu podanego na opakowaniu.

W tym czasie pomidorki przekrajamy na połówki, natkę i chili siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, avocado obieramy i kroimy w kostkę.

Rozgrzewamy w rondelku 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i chili i smażymy, aż zapachnie. Dokładamy natkę i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dokładamy pomidorki i dusimy kilka minut, aż lekko sie pomarszczą i puszczą sok. Doprawiamy solą i pieprzem.

Odlewamy makaron, wykładamy na talerze. Na makaronie kładziemy pomidorki, na nie avokado i posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *