Jedni mają w lodówce mleko i jajka, inni kawior. Ja mam zawszy małe pomidorki, chili i przeważnie avocado. Dziś więc szybki obiad z tego, co jest pod ręką.
Jest banalnie prosty w wykonaniu, kolorowy i energetyczny – w sam raz na szarawe przedwiośnie. Sos robi się bardzo szybko, w czasie, kiedy makaron sie gotuje. Jest raczej ostry – jego pikantność regulujemy, dodając odpowiednią ilość papryczki chili. Można dać jej mniej, niż w przepisie, a jeśli ktoś lubi bardzo łagodne potrawy, może z papryczki wogóle zrezygnować.
Jak zwykle w prostych daniach kluczowa jest jakość składników – avocado musi być miękkie, pomidorki dojrzałe i pachnące (przeważnie dobre są pomidorki truskawkowe – sprzedawane na gałązkach, okręgłe, nie tak malutkie, jak koktajlowe), makaron przyzwoity (z zasady lepsze są makarony włoskie – niektóre bardzo popularnych polskich marek po ugotowaniu zawsze są zbyt miękkie).
Zamiast więc długo siedzieć w kuchni, robimy szybko makaron, jemy i wychodzimy na (niemal) wiosenny spacer.
Makaron z pomidorami, chili i awokado
(Przepis na 2 porcje)
Składniki:
250 g makaronu
1 miękkie avocado
15 małych pomidorków
ząbek czosnku
1 malutka papryczka chili
1/4 pęczka natki pietruszki
oliwa
sól, pieprz
parmezan
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przestrzegając czasu podanego na opakowaniu.
W tym czasie pomidorki przekrajamy na połówki, natkę i chili siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, avocado obieramy i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy w rondelku 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i chili i smażymy, aż zapachnie. Dokładamy natkę i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dokładamy pomidorki i dusimy kilka minut, aż lekko sie pomarszczą i puszczą sok. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odlewamy makaron, wykładamy na talerze. Na makaronie kładziemy pomidorki, na nie avokado i posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego