Makaron z grzybami, pieczoną pietruszką i orzechami

makaron z grzybami pieczoną pietruszką i orzechami

W tym roku grzyby tylko bywają. Nie planuję żadnych grzybowych potraw – kiedy spotkam podgrzybki albo prawdziwki, po prostu je kupuję i coś potem wymyślam.

makron z grzybami pieczoną pietruszką i orzechami

W związku z tym, że grzyby najlepsze są po krótkiej obróbce, stanowią idealną bazę do szybkich dań. Ponieważ dziś jakoś chłodno i czasu mało, proponuję nieskomplikowany, jesienny makaron. Aromatyczne podgrzybki mieszają się ze słodką upieczoną pietruszką, do tego lekko maślane uprażone laskowe orzechy. Same dary jesieni. A to wszystko na solidnym makaronie. Ma być pachnąco, ciepło i miło.

makaron z grzybami pieczoną pietruszką i orzechami

Makaron z grzybami, pieczoną pietruszką i orzechami

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

200 g krótkiego makaronu (np. penne, rigatoni), najlepiej pełnoziarnistego

200 g małych podgrzybków (ew. prawdziwków)

łyżka igiełek świeżego rozmarynu

4 małe korzenie pietruszki

1 łyżeczka miodu

2,5 łyżki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

1/2 łyżki oliwy mieszamy z miodem. Pietruszki obieramy, kroimywzdłuż na ćwiartki, smarujemy ze wszystkich stron mieszanką miodu i oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie, pieczemy ok. 10 minut (pietruszka ma być miękka, ale jędrna, brzegi i końcówki lekko przypalone).

Grzyby kroimy na ćwiartki (bardzo małe na połówki). Rozgrzewamy mocno 2 łyżki oliwy, wrzucamy grzyby i rozmaryn, smażymy na bardzo dużym ogniu ok. 4 minut (grzyby powinny pozostać jędrne). Zdejmujemy grzyby z patelni. Posypujemy grubo mielonym pieprzem, solimy.

Orzechy laskowe grubo siekamy (każdy na 2-3 części) i przyrumieniamy na suchej patelni.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Odcedzamy i mieszamy z pietruszką, grzybami i orzechami.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *