W tym roku grzyby tylko bywają. Nie planuję żadnych grzybowych potraw – kiedy spotkam podgrzybki albo prawdziwki, po prostu je kupuję i coś potem wymyślam.
W związku z tym, że grzyby najlepsze są po krótkiej obróbce, stanowią idealną bazę do szybkich dań. Ponieważ dziś jakoś chłodno i czasu mało, proponuję nieskomplikowany, jesienny makaron. Aromatyczne podgrzybki mieszają się ze słodką upieczoną pietruszką, do tego lekko maślane uprażone laskowe orzechy. Same dary jesieni. A to wszystko na solidnym makaronie. Ma być pachnąco, ciepło i miło.
Makaron z grzybami, pieczoną pietruszką i orzechami
(Przepis na 2 porcje)
Składniki:
200 g krótkiego makaronu (np. penne, rigatoni), najlepiej pełnoziarnistego
200 g małych podgrzybków (ew. prawdziwków)
łyżka igiełek świeżego rozmarynu
4 małe korzenie pietruszki
1 łyżeczka miodu
2,5 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
1/2 łyżki oliwy mieszamy z miodem. Pietruszki obieramy, kroimywzdłuż na ćwiartki, smarujemy ze wszystkich stron mieszanką miodu i oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie, pieczemy ok. 10 minut (pietruszka ma być miękka, ale jędrna, brzegi i końcówki lekko przypalone).
Grzyby kroimy na ćwiartki (bardzo małe na połówki). Rozgrzewamy mocno 2 łyżki oliwy, wrzucamy grzyby i rozmaryn, smażymy na bardzo dużym ogniu ok. 4 minut (grzyby powinny pozostać jędrne). Zdejmujemy grzyby z patelni. Posypujemy grubo mielonym pieprzem, solimy.
Orzechy laskowe grubo siekamy (każdy na 2-3 części) i przyrumieniamy na suchej patelni.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Odcedzamy i mieszamy z pietruszką, grzybami i orzechami.
Smacznego