Łatwy jasny chleb pszenny (drożdżowy)


jasny chleb pszenny

Ostatnio rzadko jadam jasne pieczywo – czasem kromka wiejskiego chleba, kawałek bagietki, na wakacjach miękkie pajdy maczane w oliwie. Zazwyczaj wybieram ten ciemny, nawet do grzanek.

Cała moja rodzina woli jednak jasny, regularnie więc go kupuję, a czasem piekę. Kiedy w domu pachnie świeżym chlebem, nie sposób się oprzeć, nawet ja nie dam rady :).

Ten chleb jest bardzo jasny, delikatny, miękki, choć z chrupiącą skórką. Nie jest podobny do wiejskiego chleba, o rustykalnym, wyrazistym smaku – już bardziej przypomina włoskie chleby, takie ciutkę podobne do bułek. Jednak w przeciwieństwie do nich długo pozostaje świeży. Wspaniale smakuje ze świeżym masłem, zrobione z niego grzanki są świetne.

Dobrze się kroi, dzięki dodatkowi oleju wcale się nie kruszy, ładnie wyrasta, dobrze się formuje. W dodatku robi się go bardzo łatwo i bardzo szybko (potrzebuje tylko czasu na wyrośnięcie). Trzeba pamiętać, żeby użyć mąki chlebowej – to ta z minimum 11 g białka na 100 g (informacja będzie na opakowaniu).

Z podanej ilości składników wychodzi mały chlebek, ok. 1/2 kg. Można od razu zrobić dwa – zmieszczą się obok siebie na blasze.

Łatwy jasny chleb pszenny (drożdżowy)

(Przepis na półkilogramowy bochenek)

Składniki:

350 g mąki pszennej chlebowej

1 łyżeczka soli

1,5 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka suchych drożdży

1/2 łyżeczki drobnego cukru

75 ml ciepłego mleka

150 ml ciepłej wody

1 jajko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy suche składniki, dodajemy olej, mleko i wodę, wyrabiamy przez 5-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyjmujemy z naczynia, uderzamy pięścią, krótko wyrabiamy.

Formujemy podłużny bochenek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość, trwa to ok. pół godziny).

Kilkakrotnie nacinamy wierzch ukośnie (równolegle) ostrym nożem, smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut.

Wyjmujemy, studzimy na kratce.

Smacznego

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony  „Moje Wypieki”

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *