Łatwy chleb razowy na drożdżach

Lubię ciężki razowy chleb na zakwasie, ale moje dzieci go nie lubią. Nie podoba im się lekko kwaskowaty zapach, solidność.

Lubię (kto nie lubi) świeżutki, gorący, pachnący zniewalająco chleb z masłem. Razowy z piekarni (a już tym bardziej z ekologicznego sklepu) nigdy nie jest gorący.

Kompromis to chleb razowy na drożdżach, pieczony w domu. Ten, na który podaję przepis, jest niezwykle łatwy, szybki (choć oczywiście potrzebuje nieco czasu na rośnięcie), pięknie wyrasta. Jest miękki, lekki, zwarty, z małymi dziurkami, dobrze się kroi. Zaraz po upieczeniu przepyszny, na drugi dzień nadal miękki i bardzo smaczny, w kolejne dni (jeśli coś zostanie) można z niego zrobić znakomite grzanki. Nawet wielbiciele jasnego chleba zjadają po kilka gorących kromek na raz :). No i wiadomo, co jest w środku.

Wyrabianie ciasta trwa 5 minut, składniki są dostępne w kuchennej szafce, na czas wyrastania można go porzucić pod ścierką i pójść na spacer.

Mąka pszenna tu użyta to mąka chlebowa, o zawartości białka co najmniej 11 g w 100 g mąki. Jeśli nie nazywa się „chlebowa”, trzeba sprawdzić na opakowaniu. Nie ma sensu wydawanie na nią fortuny – doskonała będzie np. najtańsza mąka z Biedronki.

Przepis jest na mały bochenek (taki na ok. 15 kromek) – jeśli chcemy, żeby coś jednak zostało na drugi dzień, lepiej upiec od razu 2 (albo jeden w większej keksówce – wtedy jednak trzeba nieco wydłużyć czas pieczenia).

Łatwy chleb razowy na drożdżach

(Mały bochenek  (pieczony w keksówce o wymiarach 20 na 11 cm) – ok. 15 kromek)

Składniki:

115 g mąki pszennej chlebowej

225 g mąki pszennej razowej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka suchych drożdży

1,5 łyżki oleju rzepakowego

225 ml ciepłej wody

1 jajko

łyżka mleka

ew. garść ulubionych ziarenek

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wodę, wyrabiamy przez 5-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyjmujemy z naczynia, krótko wyrabiamy, wkładamy do keksówki (o wymiarach 20 na 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (można też wysmarować ją masłem i wysypać otrębami).

Zostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość, trwa to ok. pół godziny).

Smarujemy wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem, ew. posypujemy ziarenkami.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 15-20minut.

Wyjmujemy, studzimy na kratce.

Smacznego

Nieco zmodyfikowany przepis z bloga „Moje Wypieki”

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *