Przez całe wakacje żywię się gazpacho, makaronami, warzywami. Wrzesień nadal jest piękny i ciepły, ale czasem chce się już konkretniejszego jedzenia. To najlepsza pora na pomidory, paprykę, bakłażany, śliwki. I oczywiście grzyby. Dziś więc gulasz z kurkami.

Gulasz jak to gulasz, wszyscy go lubią – będzie pyszny, jeśli dobrze doprawimy sos, a mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się (można użyć różnych gatunków wieprzowiny, ja najczęściej robię ze schabu). Kurki dodadzą mu odświętności i letniego uroku.
Podaję go zwykle z kaszą jęczmienną – gryczana byłaby tu chyba zbyt wyrazista, zabiłaby subtelny, kurkowy smak. Zresztą moje dzieci i tak jej nie lubią.
Jeśli chcę, żeby sos był bardzo gęsty, robię do niego starodawną zasmażkę. Nie jest to konieczne – można go jeszcze bardziej odparować albo zostawić nieco rzadszy.
Do gulaszu zamiast soli dodaję sos sojowy – sos ma wtedy bogatszy smak i ładny kolor.

Gulasz z kurkami
(Przepis na 4 porcje)
Składniki:
1/2 kg schabu
mała cebula
1 marchewka
1 pietruszka
ew. kawałek selera
2 łyżki oleju
1/2 l bulionu (warzywnego lub z kury)
2 łyżki sosu sojowego
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
pieprz mielony, ew. sól
1 łyżka masła klarowanego
200 g kurek
natka
Zasmażka (niekoniecznie):
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pozostałe warzywa kroimy na kawałki. Natkę drobno siekamy.
Rozgrzewamy na patelni olej, smażymy mięso na dużym ogniu, z każdej strony (najlepiej, jeśli się przyrumieni). Zmniejszamy ogień, dokładamy cebulę i resztę warzyw, smażymy, aż cebula lekko się przyrumieni.
Wlewamy bulion (mięso powinno być przykryte, można dodać trochę wody, jeśli bulionu jest za mało), dodajemy przyprawy i sos sojowy.
Dusimy na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie, niemal rozpadające się.
W tym czasie rozgrzewamy masło klarowane na patelni, wrzucamy kurki i smażymy na największym ogniu aż płyn, który wypłynie z grzybów, wyparuje. Lekko solimy i pieprzymy.
Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy grzyby i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli chcemy zagęścić sos, można przed dodaniem kurek dodać zasmażkę: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy, aż powstała emulsja zagotuje się i zezłoci (im ciemniejsza, tym ciemniejszy będzie sos). Dodajemy kilka łyżek sosu z gulaszu, mieszamy – emulsja powinna być rzadka i gładka. Wlewamy zasmażkę do gulaszu, mieszamy i zagotowujemy razem.
Gotowy gulasz posypujemy natką.
Smacznego