Pieczona dynia to wymarzone zimowe danie. Pełna smaku (pieczenie z dodatkiem oliwy znakomicie ten smak wydobywa), sycąca (choć mało kaloryczna), optymistycznie kolorowa i zdrowa.
Aby była jeszcze smaczniejsza i bardziej kolorowa, dodaję do niej chrupiącą kruszonkę z pistacji i ziół i słony kozi serek. Dynia jest miękka, słodka, aksamitna, kruszonka miło chrzęści, ser delikatnie rozpływa się na wierzchu.
Można ją podać z grzanką jako samodzielny posiłek, będzie też świetna jako dodatek – znakomita do jagnięciny lub steków.
Dynia pieczona z kozim serem i pistacjową kruszonką
(Porcja dla 2 osób jako cały posiłek, dla 4 , jeśli stanowi dodatek do mięsa)
Składniki:
1/2 małej dyno hokkaido
2 łyżki oliwy kilka cienkich plasterków koziego sera
Kruszonka:
2 łyżki niesolonych pistacji
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu albo listki z małej gałązki świeżego
1/4 łyżeczki suszonego tymianku albo listki z kilku gałązek świeżego
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Dynię kroimy w podłużne cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Drugą łyżką smarujemy kawałki dyni. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut (aż będzie miękka i zarumieniona na brzegach).
Pistacje miksujemy w blenderze z ziołami na grube okruchy. Dodajemy pieprz i oliwę, mieszamy.
Kiedy dynia jest już upieczona, kładziemy na niej plasterki sera, posypujemy kruszonką i pieczemy, aż ser lekko się rozpuści.
Smacznego