Drukuj Drukuj

Dynia pieczona z kozim serem i pistacjową kruszonką

Pieczona dynia to wymarzone zimowe danie. Pełna smaku (pieczenie z dodatkiem oliwy znakomicie ten smak wydobywa), sycąca (choć mało kaloryczna), optymistycznie kolorowa i zdrowa.

Aby była jeszcze smaczniejsza i bardziej kolorowa, dodaję do niej chrupiącą kruszonkę z pistacji i ziół i słony kozi serek. Dynia jest miękka, słodka, aksamitna, kruszonka miło chrzęści, ser delikatnie rozpływa się na wierzchu.

Można ją podać z grzanką jako samodzielny posiłek, będzie też świetna jako dodatek – znakomita do jagnięciny lub steków.

Dynia pieczona z kozim serem i pistacjową kruszonką

(Porcja dla 2 osób jako cały posiłek, dla 4 , jeśli stanowi dodatek do mięsa)

Składniki:

1/2 małej dyno hokkaido

2 łyżki oliwy kilka cienkich plasterków koziego sera

Kruszonka:

2 łyżki niesolonych pistacji

1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu albo listki z małej gałązki świeżego

1/4 łyżeczki suszonego tymianku albo listki z kilku gałązek świeżego

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Dynię kroimy w podłużne cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Drugą łyżką smarujemy kawałki dyni. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut (aż będzie miękka i zarumieniona na brzegach).

Pistacje miksujemy w blenderze z ziołami na grube okruchy. Dodajemy pieprz i oliwę, mieszamy.

Kiedy dynia jest już upieczona, kładziemy na niej plasterki sera, posypujemy kruszonką i pieczemy, aż ser lekko się rozpuści.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *