Ciasto owsiane z porzeczkami i morelami

Ciasto owsiane z morelami i porzeczkami

Każdy myśląc „porzeczki” widzi inne – szkliste, landrynkowe czerwone, delikatne, słodko-kwaskowe białe. Ja – czarne, wytrawne i  mocne, intensywne. Wiem, nie są dla wszystkich – za mało w nich przymilnej słodyczy. Dla mnie numer jeden wśród porzeczek. Szkoda, że się kończą – sama nazwa „porzeczki” jest taka wakacyjna, kiedyś się ich nie kupowało, tylko zrywało z krzaka w ogrodzie. Zerwanie porzeczek wymaga wysiłku, trzeba trochę czasu poświęcić, zanim się człowiem nasyci (inaczej, niż z jabłkiem – wystarczy jedno). Sprzyja to grupowemu staniu przy krzaku i niespiesznym pogawędkom. Porzeczki są slow.

Ciasto owsiane z porzeczkami i morelami

A więc, na część lata i powolności, jeszcze raz mój ulubiony tegoroczny porzeczkowo-morelowy duet. Tym razem na maślanym cieście z płatkami owsianymi. Ciasto jest proste, szybkie i niezbyt słodkie. Aromatyczne – pięknie pachnie wanilią, porzeczkami, morelami. Świeżości dodaje mu cytrynowa skórka, którą dodałam zarówno do ciasta, jak i porzeczek. Pięknie wygląda, niezwykle intensywnie smakuje (ach, te porzeczki), a jego zrobienie zajmuje chwilkę.

Najlepsze i najłatwiejsze moje ciasta tego lata.

ciasto owsiane z morelami i porzeczkami

Ciasto owsiane z porzeczkami i morelami

(Przepis na formę do tarty o średnicy ok. 21 cm)

Składniki:

160 g mąki pszennej krupczatki

100 g zimnego masła

50 g brązowego cukru + 2 łyżeczki

1 łyżeczka pasty waniliowej

3 łyżeczki tartej skórki cytrynowej (może być suszona)

1 jajko

70 g płatków owsianych

4 spore morele

300 g czarnych porzeczek

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Porzeczki szypułkujemy i mieszamy z 1 łyżeczką cukru. Morele przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki.

Mąkę mieszamy z cukrem i 1 łyżeczką skórki cytrynowej.

Masło kroimy na kawałki, wrzucamy do mąki i siekamy razem z nią nożem na drobne kawałeczki (można to zrobić specjalnym siekaczem do ciasta kruchego – polecam). Czubkami palców rozcieramy grudki masła z mąką. Dodajemy płatki, pastę i jajko, zagniatamy.

Formę na tartę o średnicy ok. 20-22 cm wylepiamy ciastem. Na wierzch wsypujemy porzeczki w równej warstwie, a pomiędzy nie wciskamy połówki moreli (przecięciem do góry. Morele posypujemy pozostałą łyżeczką cukru.

 Pieczemy ok. 30-35 minut.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *