Kto nie lubi zielonego groszku? Jest taki optymistyczny – małe zielone kuleczki, chrupiące i pełne słodyczy.
Przygotowany według tego przepisu ma miły maślany posmak. Mięta i odrobina pasty wasabi (której zresztą nie czuć – tylko lekko zaostrza smak) dodają mu jeszcze świeżości.
Doskonały dodatek do jagnięciny i innych mięs, ale dla wielbicieli warzyw równie dobry jako samodzielna kolacja – z dodatkiem pieczywa.
Dodatkowym atutem jest szybkosć i prostota – przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.
Danie można przygotować dzień wcześniej – bezpośrednio przed podaniem trzeba je podgrzać (na małym ogniu, dodając ew. łyżkę wody) i dodać ostatnią porcję masła.
Maślany groszek z miętą
(Przepis na 3 porcje)
Składniki:
2 szklanki mrożonego groszku (240 g)
3 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka pasty wasabi
duża garść posiekanych liści mięty
mała garść posiekanej natki
1/2 łyżeczki cukru pudru
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W miseczce mieszamy masło, wasabi, miętę i natkę.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy groszek i gotujemy 3 minuty na średnim ogniu.
Odsączamy i przesypujemy z powrotem do ciepłego garnka. Doprawiamy cukrem pudrem, solą i pieprzem.
Dodajemy połowę masła i mieszamy. Wkładamy do naczynia, w którym będziemy podawać na stół. Na wierzchu układamy resztę masła (ma się roztopić), ew. dekorujemy listkami mięty.
Smacznego
Przepis z książki „What Katie ate”