Maślany groszek z miętą

maślany groszek z miętą

Kto nie lubi zielonego groszku? Jest taki optymistyczny – małe zielone kuleczki, chrupiące i pełne słodyczy.

Przygotowany według tego przepisu ma miły maślany posmak. Mięta i odrobina pasty wasabi (której zresztą nie czuć – tylko lekko zaostrza smak) dodają mu jeszcze świeżości.

Doskonały dodatek do jagnięciny i innych mięs, ale dla wielbicieli warzyw równie dobry jako samodzielna kolacja – z dodatkiem pieczywa.

Dodatkowym atutem jest szybkosć i prostota – przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.

maślany groszek z miętą

 Danie można przygotować dzień wcześniej – bezpośrednio przed podaniem trzeba je podgrzać  (na małym ogniu, dodając ew. łyżkę wody) i dodać ostatnią porcję masła.

Maślany groszek z miętą

Maślany groszek z miętą 

(Przepis na 3 porcje)

Składniki:

2 szklanki mrożonego groszku (240 g)

3 łyżki miękkiego masła

1 łyżeczka pasty wasabi

duża garść posiekanych liści mięty

mała garść posiekanej natki

1/2 łyżeczki cukru pudru

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W miseczce mieszamy masło, wasabi, miętę i natkę.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy groszek i gotujemy 3 minuty na średnim ogniu.

Odsączamy i przesypujemy z powrotem do ciepłego garnka. Doprawiamy cukrem pudrem, solą i pieprzem.

Dodajemy połowę masła i mieszamy. Wkładamy do naczynia, w którym będziemy podawać na stół. Na wierzchu układamy resztę masła (ma się roztopić), ew. dekorujemy listkami mięty.

Smacznego

Przepis z książki „What Katie ate”

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *