To już ostatnie chwile, kiedy warzywa korzeniowe są w zasadzie jedynymi przyzwoitymi, krajowymi, a przy tym tanimi jarzynami. W warzywniakach cieszą już oczy kalarepki, botwinka, a nawet szparagi. Na pożegnanie wygarniam więc zapasy marchewek i pietruszek z lodówki i robię pyszne penne z pieczonymi warzywami.
To bardzo zdrowy posiłek – makaron jest pełnoziarnisty (ale ze zwykłym też będzie w porządku), do tego pełno warzyw, natka, orzechy. W dodatku (co jeszcze ważniejsze) smaczny – w trakcie pieczenia warzywa nabierają przyjemnej słodyczy, którą podkreśla jeszcze maślana chrupkość orzeszków pinii i dodatek masła orzechowego, miło oblepiającego makaron.
Warzywa najlepiej upiec tuż przed podaniem – jeżeli robimy to dzień wcześniej, nie przechowujemy upieczonych w lodówce – staną się gumowate.
Makaron pełnoziarnisty z sosem orzechowym, pieczonymi warzywami korzeniowymi i orzeszkami piniowymi.
(Porcja dla 2 osób)
Składniki:
4 średniej wielkości marchewki
4 średniej wielkości pietruszki
pół średniego selera korzeniowego
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
200 g krótkiego makaronu pełnoziarnistego (np. penne)
2 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Marchewki, pietruszki i selera obieramy. Selera kroimy na grube frytki, pietruszki i marchewki przekrajamy w poprzek na pół, a potem kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w naczyniu żaroodpornym (na tyle dużym, żeby mieściły się w jednej warstwie) albo na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy rozmarynem, mieszamy dokładnie ręką, tak żeby oliwa pokryła warzywa ze wszystkich stron.
Pieczemy ok. 20 minut, co jakiś czas obracając – warzywa powinny mieć lekko brązowe końce.
W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie makaron.
Kiedy jest gotowy – odcedzamy, mieszamy dokładnie z masłem orzechowym(powinno się rozpuścić i pokryć makaron), pozostałą oliwą i papryką.
Orzeszki piniowe prażymy do zrumienienia na suchej patelni.
Makaron mieszamy z warzywami, doprawiamy pieprzem i ew. solą, posypujemy natką i orzeszkami.
Smacznego
Fajnie gdyby coś podobnego jeszcze się pojawiło