Drukuj Drukuj

Makaron pełnoziarnisty z sosem orzechowym, pieczonymi warzywami korzeniowymi i orzeszkami piniowymi

  SONY DSC

 To już ostatnie chwile, kiedy warzywa korzeniowe są w zasadzie jedynymi przyzwoitymi, krajowymi, a przy tym tanimi jarzynami. W warzywniakach cieszą już oczy kalarepki, botwinka, a nawet szparagi. Na pożegnanie wygarniam więc  zapasy marchewek i pietruszek z lodówki i robię pyszne penne z pieczonymi warzywami.

To bardzo zdrowy posiłek – makaron jest pełnoziarnisty (ale ze zwykłym też będzie w porządku), do tego pełno warzyw, natka, orzechy. W dodatku (co jeszcze ważniejsze) smaczny –  w trakcie pieczenia warzywa nabierają przyjemnej słodyczy, którą podkreśla jeszcze maślana chrupkość orzeszków pinii i dodatek masła orzechowego, miło oblepiającego makaron.

Warzywa najlepiej upiec tuż przed podaniem – jeżeli robimy to dzień wcześniej, nie przechowujemy upieczonych w lodówce – staną się gumowate.

pełnoziarnisty makaron z warzywami

Makaron pełnoziarnisty z sosem orzechowym, pieczonymi warzywami korzeniowymi i orzeszkami piniowymi.

(Porcja dla 2 osób)

Składniki:

4 średniej wielkości marchewki

4 średniej wielkości pietruszki

pół średniego selera korzeniowego

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

200 g krótkiego makaronu pełnoziarnistego (np. penne)

2 łyżki masła orzechowego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

4 łyżki orzeszków piniowych

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Marchewki, pietruszki i selera obieramy. Selera kroimy na grube frytki, pietruszki i marchewki przekrajamy w poprzek na pół, a potem kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w naczyniu żaroodpornym (na tyle dużym, żeby mieściły się w jednej warstwie) albo na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Polewamy 2  łyżkami oliwy i posypujemy rozmarynem, mieszamy dokładnie ręką, tak żeby oliwa pokryła warzywa ze wszystkich stron.

Pieczemy ok. 20 minut, co jakiś czas obracając – warzywa powinny mieć lekko brązowe końce.

W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie makaron.

Kiedy jest gotowy – odcedzamy, mieszamy dokładnie z masłem orzechowym(powinno się rozpuścić i pokryć makaron), pozostałą oliwą i papryką.

Orzeszki piniowe prażymy do zrumienienia na suchej patelni.

Makaron mieszamy z warzywami, doprawiamy pieprzem i ew. solą, posypujemy natką i orzeszkami.

Smacznego

One thought on “Makaron pełnoziarnisty z sosem orzechowym, pieczonymi warzywami korzeniowymi i orzeszkami piniowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *