Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami

Styczeń jest zawsze depresyjny. Choćby najpiękniej świeciło słońce (a nie świeci), choćby było śniegu po kolana (a nie ma). Dzień krótki, już po świętach, wiosny nie widać.

W taki czas trzeba się pocieszać, jak się da. Jeśli nie można wyjechać do ciepłych krajów, zawsze można zrobić sobie coś ciepłego i smakowitego na obiad. Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami chociażby.

Nie jest to danie wytworne, ale jakże miłe, dobre i nieskomplikowane. W jednej ręce widelec, w drugiej książka, do popicia herbata albo nawet wino. Jakoś da radę przetrwać tę zimę.

Przepis należy traktować jako bazę – można zrezygnować z parmezanu w klopsikach (zastąpić go odrobiną tartej bułki), zamiast albo obok czosnku dodać do nich posiekaną natkę pietruszki. Do sosu dolać trochę wina albo wrzucić  zeszkloną cebulę. Mięso nie musi być wołowe – indyk albo wieprzowina też będą dobre. Każdy ma swoje ulubione klopsiki i ulubiony soso pomidorowy – ma być przyjemnie, po prostu.

 

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami

(Przepis na 6 dużych porcji)

Składniki:

makaron

świeżo starty parmezan

Klopsiki:

60 dag mielonej wołowiny

1/2 kubka startego drobno parmezanu

2 ząbki czosnku

1 kajzerka

mleko

2 jajka

sól, pieprz

oliwa do smażenia

Sos:

8 łyżek oliwy

1,5 l przecieru pomidorowego

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsiki:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy.

Wszystkie składniki mieszamy i porządnie wyrabiamy. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wkładamy klopsiki i rumienimy na dużym ogniu z wszystkich stron. Smażymy na mniejszym ogniu ok. 5 minut, aż przestaną być surowe w środku.

Sos:

Oliwę wlewamy na patelnię, dodajemy czosnek i smażymy, aż czosnek zapachnie (ale nie powinien zbrązowieć). Dodajemy resztę składników i gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Wrzucamy klopsiki, gotujemy razem na małym ogniu przez 5 minut.

Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, polewamy sosem z klopsikami. Posypujemy świeżo startym parmezanem.

Smacznego

Inspirowane przepisem Agnieszki Kręglickiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *